Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UNTRR solicita Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA cu cel putin 3 luni, in conditiile in care nu avem adoptata o noua lege RCA

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA cu cel putin 3 luni, in conditiile in care imprejurarile care au determinat adoptarea Hotararii privind stabilirea tarifelor de prima maxime RCA nu s-au modificat.
In comunicatul UNTRR se mentioneaza ca, desi s-au primit promisiuni din partea autoritatilor ca noua lege RCA ar urma sa fie votata de Parlament saptamana viitoare, taraganarea de pana acum cu adoptarea acestei legi si faptul ca cele mai importante prevederi ale OUG 54/2016, precum stabilirea unui tarif de referinta sau decontarea directa nu au fost aplicate de nicio firma de asigurari, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a facut nimic in acest sens, desi era obligatia sa potrivit legii, dau de inteles ca propunerile transportatorilor rutieri nu vor fi luate in calcul.
 

Guvernul argumenteaza ca nu poate continua cu plafonarea tarifelor RCA deoarece s-ar deschide procedura de infringement impotriva Romaniei. Reamintim ca, in prezent, Romania are 56 de proceduri de infringement declansate impotriva sa de Comisia Europeana si ca de la aderarea la UE au fost deschise peste 550 de astfel de proceduri, din care aproape 90% au fost clasate de Comisie. Mecanismul de infringement face parte din cadrul de functionare al Uniunii Europene, dar, dintr-o data, Guvernul se teme sa trimita Comisiei Europene dovezile clare oferite de transportatorii rutieri care au dus la plafonarea tarifelor RCA. Totodata, Guvernul ar trebui sa arate Comisiei ca in prezent se lucreaza la o noua lege RCA functionala, menita sa duca la functionarea optima a acestei piete.
Potrivit aceluiasi comunicat, Directiva Solvency II prevede la articolul 181, alineat 2, ca ”un stat membru care impune obligatia de a subscrie o asigurare poate solicita intreprinderilor de asigurare sa comunice autoritatii lor de supraveghere conditiile generale si speciale pentru astfel de asigurari inainte de utilizarea acestora. Statele membre pot mentine sau introduce obligatia de notificare prealabila sau aprobare a majorarilor tarifelor propuse numai ca un element al unui sistem general de control al preturilor”.
In acest sens, UNTRR solicita Guvernului emiterea unei Hotarari de Guvern pentru extinderea perioadei de plafonare a tarifelor asigurarilor RCA pe o perioada de cel putin 3 luni si sustinerea unei noi legi RCA care sa vina in ajutorul romanilor posesori de asigurari RCA.

Articole similare

Ad