Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASSAI, propunere de calcul pentru tariful RCA. Se cere reducerea taxelor platite de asiguratori catre ASF

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis catre Parlamentul Romaniei o propunere de calcul pentru tariful RCA, propunere care trebuie insotita si de o alta masura, „de reducere drastica a taxelor platite de catre asiguratori catre ASF si care, in prezent, sunt uriase si nejustificate“.
In opinia ASSAI , formula de calcul a pretului RCA are in vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societatilor de asigurari, precum si includerea unui comision de vanzare a politelor de asigurare (brokeri). Reprezentantii service-urilor citeaza raportul Milliman, care evidentiaza faptul ca la fiecare 100 de lei incasati de catre asiguratori pentru o polita RCA, acestia platesc daune cuprinse in medie, intre 38,64 lei, pentru persoane fizice si 27,93 lei, pentru persoane juridice.
 

Totodata, cheltuielile administrative ale asiguratorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) si 72,07 lei (persoane jurdice), adica, duble raportate la daunele achitate. Profitul raportat de catre asiguratori pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi). In UE, cheltuielile administrative sunt cuprinse intre 25 – 35% din pretul unei polite RCA, cheltuieli care includ si un mic profit, se mai arata in comunicatul ASSAI.
„Asa cum ne-au lasat sa credem in toti acesti ani, atat ASF cat si asiguratorii, piata RCA romaneasca este una vesnic aflata «in pierdere». Aceasta pierdere declarata a pietei de asigurari este cel putin ciudata, in conditiile in care, trei noi societati de asigurari din strainatate, vor vinde din acest an polite RCA in Romania”, spune Cristian Muntean, presedinte ASSAI.
Asociatia a propus o formula de calcul prin care pretul RCA sa fie suma mai multor factori, respectiv prima de risc (cheltuieli cu daunele), cheltuieli administrative (maxim 25% din prima de risc) si cheltuieli cu vanzarea politei (broker; maxim 50% din cheltuielile administrative). „Formula de calcul trebuie insotita si de reducere drastica a taxelor platite de catre asiguratori catre ASF si care, in prezent, sunt uriase si nejustificate. In prezent, acestea sunt in cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecarei polite RCA, asiguratorii RCA din Romania platind cele mai mari contributii din UE (cu 60% mai mari) catre cea mai neperformanta si nereformata institutie romaneasca“, se mai arata in propunerea transmisa catre Parlement. Contributiile totale ale asiguratorilor din UE, catre omologul ASF, nu depasesc in medie, 4,5% din valoarea fiecarei polite RCA. „ Reamintim faptul ca aceste contributii uriase sunt suportate in final, tot de catre consummator“, mai spune sursa citata.

ASSAI ofera si doua exemple de cheltuieli supradimensionate, finantate de catre piata de asigurari si achitate de catre ASF:

a. Contributia la baza de date CEDAM
Pretul politei RCA a cuprins si un cost perceput de ASF pentru administrarea si intretinerea bazei de date CEDAM . Acesta a fost de 1,38% in anul 2006 si 0,8%, in 2017.
Pana in prezent, costul de intretinere a bazei de date CEDAM a fost de peste 60 milioane de euro, adica, peste 5,5 milioane de euro/an.
Reamintim faptul ca baza de date CEDAM a prezentat multiple disfunctionalitati (perioade in care nu a putut fi accesata sau a prezentat numeroase informatii eronate).
Solutie: Organizarea unei licitatii publice pentru aceste servicii.
Este foarte posibil ca aceste costuri sa scada cu peste 60%, aceste costuri fiind de fapt, suportate de catre cei 6 milioane de soferi, care sunt obligati sa cumpere polite RCA.

b. Salarii si prime supradimensionate in raport cu performantele obtinute, incasate de catre angajatii ASF.
In anul 2015, cheltuielile cu personalul au fost in cuantum total de 97.321.171 lei, buget care a fost impartit de catre cei 480 de salariati ai ASF, reprezentand un salariu lunar mediu brut de aproximativ 17.000 de lei/angajat ASF. Tot in anul 2015, salariul lunar mediu brut/economie era de 2.415 lei. ASF a avut grija ca in raportul sau de activitate pentru anul 2016, cheltuielile explicite cu personalul sa nu mai fie cuprinse si implicit, sa nu mai poata fi facute publice. Stim sigur insa, ca in luna Februarie 2017, ASF si-a premiat angajatii cu echivalentul a 3 salarii, reprezentand „prime de performanta“, mai spune ASSAI.

Articole similare

Ad