Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Securitatea este tot mai importanta pentru firmele de logistica

Sistemele de securitate din depozite, dar si din mijloacele de transport, au devenit deja obligatorii pentru majoritatea firmelor de logistica. Daca unele companii mari au investit deja de la inceputul constructiei depozitului in sisteme avansate de securitate care sa le permita certificarea TAPA, altele au obtinut aceasta recunoastere dupa investitii realizate in timp, la cererea clientilor. Mai sunt si companii mari care, desi au investit masiv in partea de securitate, nu au fost inca interesate sa obtina astfel de certificari. In plus, producatorii de astfel de sisteme au lansat inclusiv pe piata din Romania tehnologii tot mai performante in domeniul securitatii.
 

DSV Solutions are implementat standardul de securitate TAPA in depozit, ce include camere de control al accesului si monitorizarea intrarilor de vehicule cu citirea placutelor de inmatriculare, iar daca se creeaza un set de reguli sistemul genereaza alarme la orice neregula detectata. Atunci cand, de exemplu, sistemul este setat ca un anumit camion sa nu stea in curte mai mult de cateva ore, daca timpul este depasit, sunt generate alarme. „Noi am investit in implementarea standardelor TAPA in urma cerintelor venite de la clienti, iar apoi certificarea a fost doar o formalitate. Asa ca acestea au fost investitii realizate in timp pana s-a ajuns la un nivel care ne-a permis sa ne luam licenta“, a explicat Sergiu Iordache, directorul DSV Solutions.
Englmayer Romania are doua depozite in care a investit circa 10.000 de euro in sisteme moderne de securitate, respectiv la Bucuresti, in parcul Bucharest West Industrial Park, si la Arad, fiecare de cate 2.200 m2, pe care le foloseste exclusiv in activitatea de cross-dock. Iar pana la finalul anului vor fi modernizate si celelalte depozite de la Sibiu, Cluj si Bacau, care au deja de mai multi ani sisteme de supraveghere video.
In cele doua depozite, compania a montat sisteme de supraveghere video, de control al accesului in depozite si de pontaj al personalului. Sistemele de supraveghere video sunt folosite exclusiv pentru a monitoriza marfa din depozit de la momentul descarcarii din camion si alocarii pe locatii pana la incarcarea in camion.
In fiecare din aceste depozite, compania detine un sistem de 16 camere de supraveghere video, care poate stoca imaginile pe ultimele trei luni. Camerele video sunt concentrate in special la portile de incarcare/descarcare, astfel incat, la nevoie, imaginile sa poata fi folosite ca probe in cazul unor eventuale reclamatii sau lipsuri constatate.
Toti angajatii depozitului au fost dotati cu cartela wireless de acces in depozit, iar toate usile au fost securizate cu sisteme de acces si legate intr-un server central pe Romania, pentru a se putea vedea la orice ora cine a intrat. „Nu am avut pana in prezent pagube sau furturi din depozite. Securizarea marfurilor este foarte importanta. Clientii doresc sa stie ca bunurile lor se afla in siguranta, mai ales ca unii dintre ei au marfa cu valoare mare. Acest aspect este important in special pentru cei care au marfa ce merge la international. Clientii nu ne-au solicitat inca sa ne certificam TAPA si nici nu avem vreun plan in acest sens“, declara Cristian Grama, managing director operations Englmayer Romania.
FM Romania opereaza in 65.000 m2 de depozite clasa A marfuri din industriile FMCG, retail, alimentare si farmaceutice. In plus, compania detine si zone dedicate pentru marfuri cu tratament special, cum sunt farmaceuticele.
Pentru a preveni furturile de marfa, compania a pus la punct un departament si un sistem de securitate ce include monitorizare video, dar si o firma externa de securitate, si detine si un soft care ajuta la o mai buna monitorizare. Sistemul de camere este dublat de senzori de miscare, de alarmare in caz de probleme, dar si de sisteme de redundanta care sa verifice veridicitatea alarmelor. „Avem camere de monitorizare aproape peste tot. Numai ca, de obicei, astfel de sisteme sunt reactive, respectiv sunt utile abia dupa ce raul a fost comis si folosesc mai mult pentru verificarea ulterioara. De preferat sunt sistemele de protectie preventiva.“
In plus, compania a investit foarte mult in educatie si control atent al proceselor si stocurilor.
FM are un responsabil pentru securitatea depozitelor, dar raspunderea pentru securitatea datelor se afla intr-o alta zona de comanda.
Deja de mai mult de noua ani compania detine sisteme care pot filma sau poza unele marfuri, pentru a putea proba pregatirea comenzilor. „Conteaza insa foarte mult educatia si etica celor care lucreaza, pentru ca orice sistem, orice tehnologie poate fi pacalita“, a punctat Catalin Olteanu, directorul FM Romania.
FM Romania este afiliat TAPA, iar in alte tari este certificata TAPA, certificare care nu este inca necesara pentru activitatea desfasurata in tara noastra. „Cu sau fara certificare TAPA, am facut tot ce am crezut noi de cuviinta sa protejam bunurile clientilor nostri si cred ca acestia sunt multumiti de performanta noastra.“
O alta companie care detine certificare TAPA este Gebrüder Weiss, pentru depozitul de langa Capitala. Inca de la faza de constructie, acest depozit a fost gandit pentru a respecta cerintele TAPA. Fluxurile de intrari si iesiri din curtea depozitului sunt gandite astfel incat toata lumea sa poata fi verificata. In plus, compania detine o serie de camere video cu infrarosu atat in curte, cat si in depozit, dispune de control la intrarea in cladire, iar accesul este restrictionat unor anumite categorii de persoane prin intermediul unor ecusoane. „Din punctul meu de vedere, daca vrei sa ai TAPA sunt necesare sute de mii de euro si nu este un proces pe care, daca l-ai parcurs o data, ai certificarea pe viata. Certificarea se face periodic, iar prevederile devin tot mai restrictive in fiecare an. Pana acum nu au existat clienti care sa ne ceara din punct de vedere procedural altceva in plus fata de ce avem deja prin documentatia TAPA“, a explicat Viorel Leca, directorul GW Romania. Acesta a mai aratat ca toate eforturile realizate pentru certificarea TAPA se amortizeaza in 10-15 ani, deoarece sunt parte din cladire.
In opinia lui Viorel Leca, TAPA este o expresie a angajarii managementului vizavi de un anumit nivel de securitate pe care vrea sa-l furnizeze clientului. „TAPA nu inseamna numai ca ai camere video sau senzori de alarme, ci si un anumit mod de organizare interna vizavi de accesul personalului. Mai este si zona de documentare a tuturor procedurilor, unde trebuie sa spui ce se intampla in diferite cazuri, cum se sigileaza camionul, cine asista etc. Sunt multe reguli pe care trebuie sa le respecti ca la carte, trebuie sa ai un consultant, apoi sa vina un auditor.“
Insa, desi o astfel de certificare suna bine clientilor, nu inseamna ca vor fi dispusi sa plateasca in plus. „Eventual, acest lucru ar fi posibil in cazul in care clientul are niste marfuri de valoare, iar cu certificarea TAPA ai sansa sa fii mai convingator si acoperit la zona de efractie.“
H.Essers a investit constant in securitate, in camere cu infrarosu, sisteme de alarma sau detectoare de miscare. „De anul trecut suntem acreditati TAPA TSR si FSR pe intreg grupul, inclusiv pe Bulgaria si Romania, si trebuie sa ne mentinem asa. Si zona de extindere a camerei frigorifice este hi-tech in sens de securitate si de planificare continua – un aspect foarte important atunci cand se lucreaza cu produse farmaceutice, cu securitate sporita sau chimicale. Anul acesta, ca inovatie pentru produsele chimice, am angajat o echipa de salvare dedicata, pusa si la dispozitia Guvernului in caz de dezastre naturale“, a mentionat Jeroen Fabry, Business Unit Manager Romania si Bulgaria in cadrul H.Essers, subliniind ca peretii au fost izolati 20 cm inca de la inceput, pentru a pastra temperatura cat mai constanta la interior, fata de 6 cm, cat se practica in mod obisnuit. De asemenea, depozitul are trei linii de cutremure si sisteme de prevenire a incendiilor (sprinklere EFSR). „Acestea, spre deosebire de cele obisnuite, proiectate doar sa controleze, sunt si pentru control, si pentru stingere. De asemenea, in depozitul de chimicale sprinklerele opereaza cu spuma chimica, iar sistemul de incalzire este pe gaz doar in prima camera, de acolo inainte lucrand pe baza de ventilo convectoare care opereaza cu apa fierbinte.“
Compania testeaza acum si normele privind securitatea marfurilor de valoare pe tren pe distante lungi. „H.Essers a dezvoltat un sistem de blocare in interiorul usilor care se activeaza automat pentru distante lungi, deblocandu-se doar pe baza coordonatelor primite prin GPS privind locul de descarcare. De asemenea, camioanele sunt echipate cu senzori de caldura, de miscare, buton de panica si telefon care nu functioneaza pe baza retelei normale, ci prin sateliti. In plus, geamurile sunt standard anti-spargere, iar aerul curat intra in camion nu pe jos, prin fata, ci pe sus, existand situatii in care s-au raportat tentative de atac asupra soferilor de camion cu gaze introduse in sistemul de admisie pentru a-i adormi“, a mai explicat Fabry.
Rohel Trans detine camere de luat vederi in ambele depozite, dar are si o firma specializata de paza si o persoana responsabila cu securitatea in depozit.
In plus, la receptia marfii orice neconformitate este fotografiata, iar pozele se trimit instantaneu catre toate partile implicate, sau se filmeaza in magazie pentru a se dovedi daca marfa a ajuns deteriorata sau nu. „Mai apar diferente cu produsele atractive, cum sunt mancarea sau hainele. Insa, din pacate, diferentele apar dupa receptia finala. Iar noi primim un palet infoliat pe care il mai infoliem inca o data si il trimitem la destinatie“, a explicat Mihai Gardareanu, directorul Rohel Trans.

Articole similare

Ad