Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

3.269 de euro pentru neprezentarea A1

Lucratorii salariati sau nesalariati care presteaza o activitate in Franta trebuie ca, atunci cand sunt la locul prestarii serviciului sau la firma care da comanda, stabilita in Franta, sa puna la dispozitia agentilor de control certificatul de detasare (formularul A1). Sau, daca nu pot face asta, trebuie sa o faca angajatorul, reprezentantul sau in Franta sau firma care a dat comanda. In cazul neprezentarii A1 amenda este de 3.269 de euro/salariat si este in sarcina exclusiva a celui care a emis comanda. Iar valoarea se dubleaza daca firma nu are formularul nici la un al doilea control realizat in decurs de doi ani de la notificarea amenzii referitoare la prima lipsa a formularului.
 

Chiar daca amenda nu va fi imputata imediat, este posibil ca ulterior sa se deconteze din facturi sau transportatorii sa aiba probleme (refuzuri) la incarcare/descarcare.
Se pare ca operatorii din tari ca Bulgaria, Lituania, Ungaria, Slovacia s.a. au pus deja la dispozitia clientilor formularul A1, procedura acolo fiind, probabil, mai simpla decat la noi.
Penalitatile nu se aplica in cazul oferirii, la control, a unui document justificator care atesta depunerea unei cereri de obtinere a formularului A1, urmate de punerea la dispozitie, in doua luni de la control, a formularului A1 primit in urma acestei cereri.
In contextul noilor reglementari, URSSAF, organismul francez al securitatii sociale, ofera celor vizati de ele cateva clarificari privind detasarea de personal, modalitatile de detasare si obligatiile angajatorilor care detaseatza personal in Franta si ale firmelor care dau comanda pentru a carei realizare se apeleaza la salariati detasati.
Din punctul de vedere al dreptului securitatii sociale, prin detasare se intelege actiunea de a mentine sub regimul de protectie sociala al tarii de angajare un lucrator care isi va face meseria, pentru o perioada determinata, pe teritoriul altor tari. Detasarea in cascada este interzisa: o firma care primeste un salariat detasat nu il poate detasa, la randul ei, la o alta firma. Salariatii trebuie sa fie rezidenti in statul care in care a fost initiata detasarea, iar firma angajatoare trebuie sa angajeze in mod curent personal in statul unde este infiintata.
Firmele pot recurge la detasare (in cont propriu sau sub tutela lor) fie in cadrul unui contract incheiat cu destinatarul prestatiei realizate sau exercitate in Franta, fie la destinatia unei baze situate in Franta, a intreprinderii proprii sau a …

Articole similare