Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

O afacere de un miliard de euro pe an

Familia Meneguetté, de origine italiana, a inceput productia de zahar inca din 1964, in cooperare cu o alta familie, in 1981 fiind stabilit primul acord de actionariat. In 1995 a inceput sa si exporte, iar in 2012 s-a trecut la plantarea mecanizata, cresterea eficientei productiei si dezvoltarea unor soiuri de trestie de zahar cu o concentratie cat mai mare de zahar.
Santa Terezinha este cel de-al treilea exportator de zahar din Brazilia, in 2016 asigurand 5,5% din cele 28,9 milioane de tone de zahar exportate de aceasta tara.
 

Sediul central este la Maringa, unde detine nu numai o fabrica de zahar, ci si un centru de logistica, de unde zaharul sau etanolul pleaca spre terminalul propriu din Portul Paranagua, „pasul” catre nu mai putin de 20 de tari. Anul trecut a produs 1,6 milioane de tone de zahar, toate exportate. In total s-a ajuns la recoltarea a 18,1 milioane de tone de trestie de zahar in 2016, tinta pentru 2020 fiind de 19 milioane de tone. In prezent, recoltarea e 90% mecanizata.
Compania are 10 unitati de productie, impreuna cu cei 2.500 de parteneri agricoli cultivand 330.000 ha de trestie de zahar. Anul trecut a inregistrat venituri de trei miliarde BRL (reali brazilieni), adica circa un miliard de euro, cu 17.500 de angajati.
Cele 150 de camioane ale companiei transporta zilnic 8,3-9 t de trestie. Fiecare autotractor transporta o greutate de 60 t distribuita in mod egal intre cele trei remorci tractate concomitent.
De pe camp plantele sunt zdrobite si se extrage sucul dulce folosit la productia de zahar. Fibrele ramase sunt si ele utilizate drept combustibil care se arde in niste cuptoare imense pentru a furniza energia electrica necesara uzinelor si pentru a produce aburul care actioneaza presele, astfel incat fabrica isi asigura singura energia necesara functionarii. Mai mult decat atat, aproape jumatate din cantitatea de fibra rezultata prin presarea trestiei de zahar este vanduta catre terti care o folosesc, de asemenea, ca material de ars. Pentru a asigura necesarul de energie si abur cele patru cuptoare ard 100 t de fibra pe ora.
Fabrica isi poate adapta din mers cantitatea de zahar/etanol produs, in functie de cererea pietei. Cum pretul la zahar era foarte ridicat la momentul vizitei noastre la Maringa (fiind stabilit la NY Stock Exchange ori la Chicago), fabrica producea maximum de zahar, respectiv 80%, si 20% alcool, adica 1.000 t de zahar si 150.000 l de etanol (folosit drept combustibil) in fiecare zi. De asemenea, se poate produce si alcool farmaceutic de calitate, care necesita un proces suplimentar de rafinare, obtinut prin distilare din sucul din trestie de zahar lasat la fermentat.
Fabrica de zahar include si un laborator care analizeaza permanent continutul de zahar, aciditatea si nivelul unor bacterii specifice din mostrele aduse din locurile unde urmeaza sa inceapa recoltarea.

Articole similare