Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Leclanché prezintă noul concept de economie circulară 6R în conformitate cu noile reglementări UE

Bateriile sunt esențiale pentru tranziția UE către o societate cu emisii reduse de carbon. Pentru a răspunde cererii tot mai mari de baterii într-un mod sustenabil, Comisia Europeană lansează o nouă directivă privind bateriile, care ar trebui să intre în vigoare în a doua jumătate a anului 2023. Aceasta vizează promovarea economiei circulare, luând în considerare întregul ciclu de viață al bateriilor – de la producție până la reutilizare și reciclare. Directiva intenționează să reducă impactul bateriilor asupra mediului.

Fiind unul dintre cei mai importanți producători de baterii litiu-ion, Leclanché și-a bazat producția de baterii pe un concept durabil încă de la început. Compania își produce propriile celule litiu-ion utilizând un proces brevetat pe bază de apă, fără solvenți toxici, și utilizează energie electrică din surse regenerabile pentru procesele sale de fabricație.

„Prin utilizarea produselor noastre, operatorii de flote din sectorul camioanelor, al căilor ferate și al transportului maritim își pot reduce semnificativ emisiile de CO2“, a declarat Cyril Carpentier, manager de sustenabilitate la Leclanché. „Este esențial ca procesele și procedurile noastre interne să ducă la o reducere cât mai mare a amprentei noastre asupra mediului. Cu noul concept 6R, Leclanché își extinde și mai mult strategia de sustenabilitate și va asigura conformitatea cu viitoarele directive europene privind bateriile.”

Conceptul 6R al Leclanché consolidează economia circulară în Europa

Conceptul 6R al Leclanché înseamnă Fiabilitate, Reaprindere, Reutilizare, Reciclare și Conținut reciclat, precum și Înregistrare pe tot parcursul ciclului de viață al unei baterii, toate acestea contribuind la o economie circulară de succes. În același timp, ele reprezintă cerințele regulamentului UE: de la monitorizarea și întreținerea bateriilor, prelungind astfel durata de viață (Fiabilitate), la refolosirea componentelor și a bateriilor uzate pentru o a doua etapă de viață (Redresare și reutilizare), reciclarea și utilizarea materialelor reciclate în producție (Reciclare și conținut reciclat), până la trasabilitatea materiei prime și emiterea unui pașaport digital al bateriei, care permite o trasabilitate completă în viitor.

Noile reglementări ale UE vor stimula în mod semnificativ dezvoltarea unei industrii a bateriilor ecologice în Europa. Fiind unul dintre puținii producători europeni de baterii litiu-ion, Leclanché nu numai că sprijină în mod activ abordarea UE privind amprenta redusă de carbon, dar o depășește chiar, datorită procesului său de producție pe bază de apă. Leclanché are o linie europeană de producție de celule litiu-ion și sisteme complete de baterii în Germania și Elveția încă din 2009.

O echipă dedicată lucrează, de asemenea, la nivel intern, la posibilitatea de reutilizare a bateriilor, la procese adecvate de reciclare și de preluare. În plus, compania își sprijină clienții cu cursuri de formare privind monitorizarea și analiza sistemelor de baterii în timpul funcționării, pentru a le crește performanța și durata de viață. Din 2026, pașaportul digital pentru baterii, impus de noile reglementări ale UE, va fi disponibil, de asemenea, la Leclanché. „Salutăm abordarea circulară a noii directive UE. Viitoarele cerințe sunt foarte ambițioase, deoarece solicită o mai mare creație de mediu și o mai mare creare de valoare a producției de baterii în întreaga Europa. Având în vedere decarbonizarea necesară, pe de o parte, și relevanța crescândă a independenței energetice, pe de altă parte, producția de baterii are o importanță strategică pe care trebuie să o respectăm, Leclanché fiind în fruntea acestei evoluții”, a declarat Pierre Blanc, CEO al Grupului și CTIO al Leclanché.

Articole similare

Ad