Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PE a găzduit o nouă conferință despre problemele șoferilor

Așa cum v-am informat când încă era în curs de organizare, la final de aprilie a avut loc în Parlamentul European (PE) conferința „Condiții de muncă și de odihnă pentru șoferii profesioniști din UE – când vor fi ei demni și normali?“, la inițiativa a doi eurodeputați polonezi și a asociației de transport și logistică din această țară, TLP.

Aici a fost subliniat încă o dată faptul că șoferii profesioniști nu dispun de condiții de odihnă decente în drumurile lor prin Europa, deoarece nu au locuri de parcare suficiente, acces la instalații sanitare curate, dușuri sau toalete.

Participanții la conferință au întrebat chiar cum este posibil ca în secolul al XXI-lea, în Parlamentul European, care reprezintă societățile cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, să existe o discuție despre lipsa posibilității de a răspunde nevoilor de bază ale angajaților din transport, un sector care generează câteva procente din PIB-ul UE și fără de care economia nu poate funcționa. Situația aceasta gravă nu numai că amenință drepturile de bază ale lucrătorilor, ci este și unul dintre motivele pentru care se agravează lipsa forței de muncă din transport.

Companiile poloneze transportă peste 85% din mărfurile poloneze de export, angajând mai mult de 300.150 de șoferi și plătind câteva miliarde de zloți la bugetul Poloniei și la bugetele altor state membre UE. Dar, în ciuda eforturilor antreprenorilor de a crește salariile, de a înlocui vehiculele cu altele mai moderne și de a adapta organizarea muncii la nevoile șoferilor, piața înregistrează un echilibru negativ al intrărilor și ieșirilor din profesie și un deficit mare de conducători auto profesioniști. Oamenii nu vor să lucreze în transporturi din cauza condițiilor dificile de muncă și odihnă, iar problema se va adânci din cauza pasivității politicienilor europeni, sunt de părere reprezentanții TLP.

Aceste concluzii sunt confirmate și de rezultatele unui sondaj realizat la cererea asociației de către Iwona Blecharczyk, șoferiță de camion și proprietara unei companii de transport, sondaj pe care aceasta l-a prezentat în PE și din care rezultă că, din 1.700 de șoferi profesioniști chestionați din toate țările UE, 66% au răspuns că se gândesc să părăsească profesia din cauza condițiilor sanitare din parcările situate pe autostrăzi.

Și nu numai sindicatele trebuie să fie interesate de această problemă, deoarece angajatorii sunt și ei afectați. Iar odată cu adâncirea deficitului de șoferi apar dificultăți în schimbul de bunuri, care au un impact negativ asupra competitivității economiei europene și asupra consumatorilor europeni.

În plus, șoferii nu au nici posibilitatea de a lăsa în siguranță încărcătura și vehiculul și de a se odihni la hotel în condiții decente, așa cum prevede Pachetul Mobilitate.

UE urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă ale conducătorilor auto prin reglementări suplimentare, s-a mai arătat la această conferință, dar ignoră faptul că în fiecare zi sute de mii de șoferi nu pot găsi un loc unde să-și parcheze camionul pe autostrăzile europene, deși s-a atras de nenumărate ori atenția asupra acestui aspect.

Tot acum a fost prezentat un film documentar din care rezultă cât de mult se abate viața de zi cu zi a șoferilor europeni de la standardele normale, și care a fost creat în colaborare de Iwona Blecharczyk și TLP. Materialul compară infrastructura sanitară disponibilă pentru șoferii din Statele Unite cu ceea ce se găsește în parcările europene, iar unele imagini sunt înfiorătoare.

La discuție a participat și Dagmara Trusewicz, reprezentantă a fundației Truckers Life, membru al TLP, care lucrează de mulți ani pentru sănătatea și siguranța șoferilor profesioniști, implementând o serie de proiecte, printre care raportul „Diagnosticarea condițiilor sanitare și de parcare în bazele logistice din Polonia și Europa“, realizat în cooperare cu TLP.

Iar perspectiva companiilor de transport a fost prezentată de Boekestijn Transport Services, o companie care angajează sute de șoferi în întreaga Europă. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor UE, inclusiv deputați din diferite grupuri și jurnaliști din mass-media, iar factorii de decizie au fost chemați să ia măsuri concrete pentru a rezolva în cele din urmă această problemă.

Articole similare

Ad