Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noul proiect de lege RCA este redactat doar in interesul companiilor de asigurari

UNTRR respinge noul Proiect de Lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule (RCA), inaintat de ASF la Parlament si Ministerul Finantelor Publice, deoarece in forma actuala nu conduce la o reducere a preturilor pe segmentul RCA si presupune doar obligatii pentru asigurati, atat persoane fizice, cat si juridice, fiind redactat numai in interesul companiilor de asigurari.
 

Inca din octombrie 2015, UNTRR a prezentat ASF polite RCA incheiate de companiile de transport, unde se puteau observa cresteri de pana la 300% comparativ cu politele precedente, lucru confirmat si de Consiliul Concurentei in urma anchetei realizate in cadrul companiilor de asigurari: in perioada iunie 2015 – ianuarie 2016, tarifele RCA pentru transportul de marfa au crescut intre 19% – 183%, iar pentru transportul de persoane cresterile au ajuns la 226%.
Uniunea a aratat ca o modalitate de scadere a tarifelor RCA este aceea in care toate autovehiculele din Romania ar fi asigurate RCA, urmand ca prima medie pentru vehiculele comerciale sa scada la 1.100 de euro, in timp ce prima medie pentru autoturisme s-ar reduce la 95 de euro. Cresterea gradului de cuprindere in asigurarea RCA a tuturor autovehiculelor s-ar putea realiza prin verificarea politelor RCA cu ajutorul camerelor de supraveghere CNADNR – numerele de inmatriculare citite de aceste camere se vor exporta periodic catre ASF, unde se vor compara cu baza de date existenta si va presupune sanctionarea celor care nu au asigurare.
Reducerea fraudei pe segmentul RCA s-ar putea realiza prin masuri administrative la emiterea politelor RCA, respectiv conexiunea la baza de date a DRPCIV/RAR, dupa sistemul existent si functional utilizat la emiterea rovinietelor, vehiculul fiind identificat pe baza unicitatii numarului de inmatriculare si a seriei de sasiu. In urma identificarii vehiculului in baza de date a DRPCIV/RAR, seria de sasiu este completata in mod automat in aplicatie.
Totodata, elaborarea unui ghid de vatamari corporale ar putea conduce la reducerea tarifelor la asigurarile RCA.

Articole similare

Ad