Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Maersk reduce bonusurile acordate angajaților, în ciuda faptului că a bătut recordul de profit

În 2022, compania de transport maritim Maersk a înregistrat cel mai mare profit din istoria Danemarcei (unde își are sediul), în condițiile în care a contabilizat 200 de miliarde de coroane daneze (29,6 miliarde de dolari) pentru anul în curs.

În ciuda acestui fapt, angajații companiei vor primi un bonus mai mic în acest an, comparativ cu anul precedent. De fapt, bonusul este în scădere cu aproape 25%.

Obiectivele de bonus au fost stabilite la începutul anului 2022 mai mari decât în anul precedent

Acest lucru i-a nedumerit pe unii dintre angajați, având în vedere că aceștia au ajutat Maersk să obțină cel mai mare profit pe care o companie daneză l-a înregistrat vreodată. Maersk explică faptul că ștacheta pentru obiectivul strategic al companiei a fost semnificativ mai mare anul trecut.

„Obiectivele bonusurilor au fost stabilite mai sus la începutul anului 2022 decât în anul precedent, deoarece Maersk se aștepta să aibă un an foarte puternic în față”, spun reprezentanții companiei. Maersk plătește un bonus anual angajaților în funcție de obiectivele pe care conducerea le definește la începutul anului. În ultimii doi ani, angajații au reușit acest lucru – cu 190% în 2021 și cu 145% în 2022.

Vânturi schimbătoare

Maersk spune că este important de reținut că bonusul angajaților nu este legat de mărimea profitului companiei. „Obiectivul specific pentru bonusul angajaților este stabilit înainte de an și reflectă așteptările privind rezultatele financiare ale companiei în ansamblu și în domeniile importante din punct de vedere strategic”, spune Maersk.

Marii transportatori de containere au adunat bani în timpul pandemiei, când cheltuielile mari de consum și blocajele au dus la o explozie a tarifelor de transport.  O dovadă în acest sens este un șir lung de profituri uluitoare ale companiilor de transport maritim și bonusuri foarte mari pentru unii dintre ei. Potrivit celor de la Strait Times, concurentul taiwanez al Maersk, Evergreen, a plătit până la de 5 ori salariul anual pentru anumiți angajați. Cu toate acestea, în ultima vreme, cererea de transport de marfă a scăzut, pe măsură ce a crescut incertitudinea cu privire la economia mondială. Se așteaptă ca acest lucru să se reflecte în raportul Maersk pentru primul trimestru, anticipat să fie publicat astăzi, 4 mai.

Articole similare

Ad