Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Încă un pas până la camioanele fără șoferi

Nu trebuie așteptat ani de zile pentru a vedea camioane care se conduc singure pe drumurile publice. Acestea sunt deja o realitate în Statele Unite, unele prototipuri bazate pe platforma Freightliner Cascadia fiind deja testate de câțiva ani peste Ocean. Construite de Daimler Truck North America, camioanele de cursă lungă de clasa 8, echipate cu sisteme de conducere automată de nivel 4, sunt supuse unor teste în condiții reale de funcționare pe autostrăzile interstatale din jurul orașului Albuquerque, New Mexico. Daimler Truck intenționează să introducă în Statele Unite camioane de serie fără șofer până în 2030. Gianenrico Griffini, președintele juriului International Truck of the Year, a urcat în premieră la bordul unui camion Freightliner Cascadia cu conducere autonomă, care l-a „plimbat” pe autostrăzile din jurul orașului Albuquerque (New Mexico), SUA.

Albuquerque este sediul central al Torc Robotics, o companie achiziționată de Daimler Truck în 2019. Torc dezvoltă software-ul, integrează și fuzionează intrările de la diferiți senzori, cum ar fi camere, lasere, radare și lidari, pentru a permite conducerea automată sigură pe autostrăzile cu trafic intens. Un lidar este un dispozitiv care măsoară distanța față de un obiect cu ajutorul unui fascicul laser și returnează informații tridimensionale de înaltă rezoluție despre mediul înconjurător.

Testele de validare nu au loc în zone închise de pe terenuri private, ci pe autostrăzi publice cu mai multe benzi, cu o combinație standard de tractor și semiremorcă de 80.000 de livre (aproximativ 36 t) la viteza maximă de croazieră permisă în Statele Unite, de 65 de mile pe oră (puțin sub 105 km/h). Din motive de siguranță, în timpul testelor pe șosea, un șofer de siguranță, asistat de un inginer Torc Robotics, este întotdeauna pregătit să preia controlul complet al camionului articulat dacă apare o situație riscantă.

Șoferul de siguranță are, de asemenea, un rol crucial în furnizarea de feedback specialiștilor în software pentru a programa computerul de bord în funcție de un stil de conducere prudent, sigur și conștient de consumul de combustibil, fără frânări și accelerații bruște.

Decizia Daimler Truck de a dezvolta soluții de conducere autonomă mai întâi în Statele Unite se datorează mai multor factori. În primul rând, America are cea mai ramificată și extinsă rețea de autostrăzi la nivel global, iar diferența de limită de viteză între camioane și autoturisme nu este la fel de mare ca în UE. În plus, autostrăzile din SUA reprezintă un mediu mai structurat și mai predictibil decât o situație urbană. Există mai multe benzi pe sens și este mai ușor de prezis pe unde ar trebui să meargă camionul. În acest mediu, Freightliner Cascadia se poate descurca în majoritatea situațiilor de trafic: unificarea benzilor, intrarea în trafic dintr-o parcare, schimbarea benzilor și încetinirea sau accelerarea.

Cadrul legislativ din SUA este, de asemenea, favorabil, deoarece singura instituție de dialog pentru producătorii de camioane este Departamentul de Transport al SUA (DOT), care este proactiv în facilitarea introducerii inovațiilor tehnice.

În plus, autocamioanele cu 18 roți care se conduc singure răspund unor aplicații și nevoi clare ale pieței, cum ar fi creșterea continuă a cererii de mărfuri transportate pe șosea (se așteaptă o creștere de 30% până în 2030) și un deficit tot mai mare de șoferi de vehicule grele. Conform estimărilor Asociației Americane de Camioane, locurile de muncă neocupate de șoferi se apropie deja de 78.000 în 2022, în scădere cu aproximativ 4% față de cele peste 81.000 de posturi neocupate din 2021. Este totuși un număr considerabil, care va crește vertiginos – conform previziunilor ATA – la peste 160.000 în 2031. Acest deficit este cauzat, printre altele, de numărul semnificativ de pensionări și de eșecul industriei de a recruta mai multe femei, care reprezintă doar 8% din totalul forței de muncă în sector.

În dezvoltarea soluțiilor de conducere autonomă pentru Statele Unite, Daimler Truck s-a concentrat pe un model de activitate specific: conectarea unui centru logistic la altul (misiune hub-to-hub) de-a lungul unei autostrăzi. Atunci când camionul ajunge la hub-ul de destinație, un șofer profesionist îl duce la punctul final de descărcare. În martie 2022, Torc Robotics a creat un consiliu consultativ special – TAAC, Torc Autonomous Advisory Council – cu companii de top din acest sector, precum Schneider, Covenant Logistics, Penske Truck Leasing și Ryder System, pentru a promova colaborarea și a înțelege mai bine provocările cu care se confruntă companiile de logistică.

TAAC cuprinde actori-cheie din industria de transport de marfă care vor oferi îndrumare strategică pentru Torc pe măsură ce se integrează în rețeaua de transport de marfă și abordează provocările care depășesc conducerea pe autostradă. Obiectivul este de a introduce vehicule de serie de nivel 4 până în 2030. Platforma utilizată pentru a dezvolta soluții de conducere autonomă este Freightliner Cascadia. Cu un volum anual de vânzări de 85.000-100.000 de unități într-o situație normală de piață, este cel mai bine vândut tractor de clasa 8 din SUA.

În 2022, Freightliner a avut o cotă de piață de 42% în segmentul vehiculelor grele, care a atins un volum total de vânzări pe întregul an de peste 254.000 de vehicule (față de aproximativ 222.000 de unități în 2021).

Din motive de siguranță, modelul experimental Cascadia are multe sisteme redundante, la toate funcțiile de securitate și de control ale camionului, astfel încât, în cazul unei erori, un al doilea sau al treilea sistem să preia controlul și să asigure funcționarea în siguranță a camionului. Există sisteme redundante (și independente) pentru frânarea de urgență, acționarea direcției, rețeaua de transmisie a datelor vehiculului (CAN-Bus) și frâna de parcare.

Controlorii sistemului de frânare electronică (EBS) primar și secundar, în special, oferă comenzi precise și fiabile pentru decelerarea autocamionului și a remorcii. În cazul în care EBS-ul primar se confruntă cu defecțiuni critice, EBS-ul secundar va prelua controlul pentru a executa o procedură de siguranță numită Manevra de Risc Minim (MRM). EBS-ul primar și cel secundar au o rețea electrică Low Voltage și o comunicare CAN dedicate pentru a proteja împotriva oricărui punct unic de defecțiune.

Două servomotoare asistă electronic mecanismul de direcție. În cazul în care unul dintre servomotoare se confruntă cu o defecțiune, cea de-a doua unitate preia în întregime comanda pentru a furniza comenzile de direcție necesare pentru a executa procedura MRM. Ambele servomotoare primesc cererea de cuplu de direcție de la Active Drive System și furnizează în paralel unghiul de bracare și viteza de bracare solicitate.

De asemenea, în cazul în care unul dintre servomotoare se confruntă cu o defecțiune, cel de-al doilea motor preia integral comanda de direcție necesară pentru a executa MRM.

În cele din urmă, protecția anti-hacker (securitate cibernetică), care este de o importanță capitală în dezvoltarea soluțiilor de conducere autonomă, a fost abordată pe deplin de inginerii Torc.

Deși Daimler Truck North America nu a dezvăluit nicio cifră privind vânzările de vehicule cu conducere autonomă, compania se așteaptă ca ele să gestioneze 6% din volumul de marfă până la sfârșitul acestui deceniu.

Articole similare