Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii polonezi s-au oprit împotriva beneficiilor ucrainene

În dimineața zilei de 4 mai, a început mobilizarea șoferilor de camion polonezi în Chelm, un oraș situat la punctul de trecere a frontierei Yahodyn-Dorohusk cu Ucraina. Inițiatorii, susținuți de partidul Konfederacja și de liderul acestuia, Rafał Mekler, un om de afaceri din regiunea Lublin, au fondat mișcarea Strajk Polskich Przewoźników (Greva transportatorilor polonezi) și s-au reunit cu intenția de a trimite un nou semnal guvernului de la Viena, acuzat că nu a oferit răspunsuri adecvate după demonstrația organizată din 22 martie în capitală.

În acest moment, punctul de trecere este blocat, iar manifestanții, după cum au declarat presei, vor permite doar trecerea unui singur vehicul pe oră până la o dată ulterioară. Singura rută alternativă obligă vehiculele să facă o deviere de peste 120 km până la punctul de trecere Zosin-Ustyluh, unde sunt raportate întârzieri mari din cauza numărului mare de vehicule în tranzit.

Promotorii de la Strajk cer restabilirea sistemului de autorizare pentru transportatorii ucraineni și obligația de a se înregistra în sistemul Sent, menit să reducă evaziunea fiscală, pentru fiecare tractor ucrainean care intră pe teritoriul polonez. De asemenea, ei cer interzicerea intrării semiremorcilor belaruse și rusești și interzicerea înființării de companii cu capitaluri care pot fi urmărite la Moscova sau Minsk, în conformitate cu sancțiunile emise de Uniunea Europeană în urma invaziei Ucrainei. De asemenea, Konfederacja ar dori ca guvernul să recunoască expeditorul unui transport ca fiind persoana responsabilă în ultimă instanță pentru plata serviciului, cu scopul de a evita apariția unor datorii restante greu de recuperat. Direct de la locul protestului, reprezentantul categoriei de transport, Rafał Mekler, a publicat un videoclip care rezumă revendicările protestatarilor: „Suntem în Chelm și în curând vom merge la Dorohusk. De ce ne aflăm aici? Pentru că cerem adoptarea unui sistem de permise de către transportatorii ucraineni. Doamnelor și domnilor, primim informații – și avem dovezi – că partea ucraineană amendează transportatorii polonezi pentru lipsa permiselor. Nu există permise și există amenzi! Avem aici un coleg, un transportator care are cinci vehicule încărcate și căruia îi este teamă să meargă în Ucraina în acest moment, deoarece nu știe dacă nu va fi arestat și dacă nu va trebui să plătească o amendă de aproximativ 800 de euro pentru un vehicul. Îi este teamă să meargă pentru că situația nu este reglementată. Ucraina, după cum vedeți, interpretează liber reglementările, în timp ce Polonia permite practic activitatea voluntară fără probleme, fără restricții, chiar sub o umbrelă de protecție. Noi nu suntem de acord cu o astfel de situație și de aceea ne aflăm astăzi aici, la Chelm. Acesta este motivul pentru care vom lupta pentru transportul polonez la punctul de trecere Dorohusk astăzi”.

Articole similare

Ad