Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Camioanele inteligente vor putea circula in pluton pe drumurile europene

Potrivit ACEA, la inceputul lunii viitoare va avea loc in Europa prima initiativa transfrontaliera din lume cu camioane inteligente. Sase producatori europeni de camioane (DAF Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck&Bus, Scania si Volvo Group) vor aduce plutoane de camioane semi-automate pe drumurile publice, care vor trece frontierele catre diverse orase europene, destinatia finala fiind portul Rotterdam, unde se va ajunge pe 6 aprilie.
Un astfel de convoi presupune doua sau trei camioane care se urmaresc indeaproape, reciproc, la distanta mica, prin utilizarea tehnologiei de conectivitate si a sistemelor de suport pentru conducere automata.
 

Camionul din fruntea plutonului actioneaza ca lider, in vreme ce vehiculele din spate reactioneaza si se adapteaza la schimbari in functie de miscarea acestuia. De exemplu, in cazul in care camionul-lider franeaza, toate camioanele din pluton vor face la fel.
Sistemul poate contribui la cresterea sigurantei rutiere, si, de asemenea, poate reduce emisiile de CO2 cu pana la 10%.
Obiectivul general al acestui eveniment (European Truck Platooning Challenge) este de a pune subiectul pe agenda factorilor de decizie din UE. Evenimentul, organizat de Olanda, ca parte a presedintiei UE, favorizeaza cooperarea europeana intre producatorii de camioane, furnizorii de servicii de logistica, operatorii rutieri, autoritatile rutiere si de omologare a vehiculelor, institutele de cercetare si guverne. O astfel de cooperare este vitala pentru a impiedica tarile sa creeze un mozaic de reguli si reglementari, care ar frana investitiile in vehiculele automatizate si conectate. Privind in perspectiva, este important ca legislatia sa fie armonizata in toata Europa.

Articole similare

Ad