Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CTP și-a majorat cu 21,9% veniturile nete din chirii în T1 2023

Dezvoltatorul industrial CTP a înregistrat un venit net de 130,7 milioane de euro în primul trimestru din 2023, în creștere cu 21,9% față de anul precedent, în timp ce creșterea chiriilor s-a situat la 7,8%, în principal, datorită indexării și reversiei la renegocieri și a contractelor de închiriere care expiră.

Profitul companiei pentru primul trimestru din 2023 a fost de 225,4 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 274% față de cifra înregistrată în primul trimestru din 2022 (60,2 milioane de euro).

În același timp, veniturile contractate pentru următoarele 12 luni s-au ridicat la 628 de milioane de euro la sfârșitul lunii martie 2023.

În primele trei luni, câștigurile specifice EPRA ajustate ale companiei au crescut cu 32,1%, ajungând la 78,3 milioane de euro. În primul trimestru, compania a livrat 223.000 mp de GLA în proiecte noi, 88% închiriate la livrare, adăugând 13 milioane de euro din chirii contractate, cu alte 2 milioane de euro din venituri potențiale atunci când se va ajunge la ocuparea completă, la un YoC de 10,2%.

„Dinamica închirierii rămâne puternică și continuăm să vedem o cerere robustă din partea ocupanților, combinată cu o rată de neocupare a pieței aproape de minimele istorice, în timp ce oferta este în scădere. Regiunea ECE, care este inteligentă din punct de vedere comercial, a înregistrat o creștere puternică în ultimii ani și se așteaptă ca și în anii următori să aibă performanțe remarcabile. Sectorul industrial și logistic din ECE beneficiază de factori de stimulare a cererii structurale, cum ar fi profesionalizarea lanțurilor de aprovizionare, comerțul electronic și chiriașii care vor să îmbunătățească rezistența lanțurilor lor de aprovizionare prin nearshoring și friend-shoring, cu producție în Europa pentru Europa.”,

a precizat Remon Vos, CEO la CTP.

CTP a semnat contracte de închiriere în primul trimestru pentru 297.000 mp, cu un venit din chirii contractate de 18,9 milioane de euro și o chirie medie de 5,31 euro pe mp. Două treimi din aceste contracte de închiriere au fost încheiate cu chiriași existenți.

În ceea ce privește noile livrări, cele mai mari proiecte au fost 47.000 mp în CTPark Warsaw South din Polonia (închiriată, printre alții, de Fiege), 54.000 mp în CTPark Vienna East din Austria (închiriată, printre alții, de DHL, Frigologo, Quick Service Logistics, Toyota, Schachinger) și 41.000 mp în CTPark Sofia West din Bulgaria (închiriată de Lidl).

La sfârșitul primului trimestru, CTP avea 1,8 milioane de metri pătrați de clădiri în construcție și un venit potențial din chirii de 129 de milioane de euro.

Banca de terenuri a CTP se ridică la 20,7 milioane mp la sfârșitul anului 2022, ceea ce permite companiei să își atingă obiectivul de 20 milioane mp de spații închiriabile până la sfârșitul deceniului. De asemenea, grupul se concentrează pe mobilizarea băncii de terenuri existente pentru a maximiza randamentele, menținând în același timp o alocare disciplinată a capitalului în reaprovizionarea băncii de terenuri. Astfel, 65% din landbank se află în cadrul parcurilor existente ale companiei, în timp ce 23% se află în parcuri noi sau este adiacentă acestora, care au potențialul de a crește la peste 100.000 mp. Doar 16% din banca de terenuri a fost formată din opțiuni, în timp ce 84% a fost deținută și reflectată în bilanț.

Articole similare

Ad