Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Franta vrea reglementari europene armonizate si pentru transportul cu utilitare usoare

FNTR (Federatia Nationala a Transporturilor Rutiere din Franta) pledeaza pentru dezvoltarea, la nivel european, a unui cadru juridic si a unor instrumente armonizate de control specifice transportului cu utilitare usoare.
Asociatia preconizeaza ca oficialii francezi sa propuna, la nivelul UE, reguli comune de acces la profesie pentru firmele care folosesc astfel de vehicule, care sa fie inspirate din reglementarile pentru transportul greu.
 

Un studiu realizat de DGITM (Directia Generala de Infrastructura, Transport si Mare din Franta) arata ca tot mai multe utilitare usoare nelicentiate inmatriculate in tari din Europa de Est au intrat in ultimul timp in aceasta tara si fac transport interurban de bunuri industriale, numarul infractiunilor savarsite de ele fiind in crestere puternica din 2012 incoace. Iar jumatate dintre curse sunt chiar internationale, intre diferite tari din vest.
In acest context, francezii acuza si lipsa de reglementari sociale privitoare la transportul usor (soferii conduc mult timp si dorm in masina), si impactul lor asupra mediului (o utilitara usoara emite in medie, pe unitatea de transport, de 10 ori mai mult dioxid de carbon decat un camion), dar mai ales discriminarea (o analiza a CNR – Comitetul National Rutier din Franta – arata ca in cazul transportului usor nelicentiat costul mediu este mult mai mic decat costul transportului usor prestat de firme din Franta, dar putin mai mare decat cel al transportului greu efectuat de firme din Franta, astfel ca se poate afla in situatie de concurenta cu acesta din urma, mai ales pe segmentul incarcaturilor partiale, de cativa paleti).
DGITM mai arata ca transportul usor nelicentiat este un fenomen care s-a extins in ultimul timp la scara europeana, greu de controat si care se dezvolta intr-un context nereglementat. Si el are sanse sa se dezvolte tot mai mult, pe fondul evolutiei lanturilor logistice si al scumpirii fortei de munca din statele vestice.

Articole similare

Ad