Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Renault Trucks si Solvay, premiati pentru folosirea de materiale compozite in industria auto

Cu ocazia JEC World 2016, evenimentul global care recompenseaza cele mai importante inovatii din domeniul materialelor compozite, Renault Trucks si partenerul sau Solvay au primit un premiu in categoria „Elemente structurale din domeniul auto”. Inovatia vizeaza crearea unui modul structural la nivelul partii frontale a unei cabine de camion, modul fabricat din material termoplastic compozit, ranforsat cu fibra de sticla continua.
La aceasta reusita si-au mai adus contributia furnizorii Renault Trucks si Solvay: HBW Gubesch (Germania), SIKA (Elvetia) si Böllhoff (Franta).
 

Materialele compozite sunt deja utilizate in multe sectoare, cum ar fi cel aeronautic, si sunt mai usoare decat otelul, dar la fel de elastice, astfel ca fac posibila reducerea numarului partilor componente. Cercetarile Renault Trucks se concentreaza asupra materialelor compozite pe baza rasinilor termoplastice. Marc Lejeune, directorul pentru cercetare al companiei, arata ca „utilizarea materialelor compozite ranforsate cu fibre de sticla continue ne va permite reducerea suprafetelor nevopsite la nivelul partii frontale a cabine cu 25% comparativ cu echivalentul din otel. In ceea ce priveste clientii, acest castig semnificativ se va traduce in potentiale economii de combustibil si sarcini utile mai mari.”
Inginerii Renault Trucks s-au concentrat pe dezvoltarea partilor structurale pentru partea frontala a cabinei, care au o masa importanta si de care sunt atasate numeroase componente, ca bordul, astfel ca sunt supuse la presiuni mari. De aceea, in afara de proiectarea componentei respective, inginerii probeaza si flexibilitatea si rezistenta acesteia in cadrul unui test de impact.
Chiar daca producatorul francez este abia la inceputul procesului de cercetare si trebuie sa valideze inca mai multe etape inainte de a se gandi sa le puna in productie, materialele compozite cu fibre de sticla continue sunt directia logica in care se indreapta cercetarile sale, asa cum puncteaza Marc Lejeune.

Articole similare

Ad