Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Assoporti-SRM: Porturile italiene s-au îmbunătățit în transportul maritim internațional

Porturile italiene au înregistrat peste 490 de milioane de tone manipulate în 2022, ceea ce marchează o creștere de 1,9% față de anul precedent și 61,4 milioane de pasageri tranzitați, dintre care 9 milioane de pasageri de croazieră.

Potrivit cifrelor actualizate de Assoporti și SRM, centrul de studii al grupului Intesa Sanpaolo, privind transportul maritim și porturile, Port Infographics 2023, datele arată că sistemul portuar italian își confirmă poziția multifuncțională, după ce a gestionat mărfuri lichide în vrac de 169 milioane de tone, Ro-Ro de 120,9 milioane, containere de 119,5 milioane, vrac uscat de 61,1 milioane și 19,7 milioane de tone de alte mărfuri.

Porturile italiene au demonstrat o rezistență mai mare decât alte zone concurente. În sectorul containerelor a înregistrat o creștere de 1,3%, față de scăderile înregistrate aproape peste tot (de la intervalul nordic până la Mediterană și Atlantic). De asemenea, Italia și-a îmbunătățit și prezența în rețeaua internațională de conexiuni programate pentru containere, unde a crescut competitivitatea sistemului țării. În 2022, schimbul maritim a înregistrat o redresare foarte clară de peste 38%.

Primele 5 categorii de mărfuri care au intrat în Italia pe cale maritimă au marcat 72% din importurile maritime (petrol și gaze; metale, mașini, produse chimice, textile și îmbrăcăminte). În același timp, primele 5 categorii de mărfuri care au ieșit din țară pe cale maritimă au înregistrat 76% din exporturile maritime (mașini, produse rafinate, produse chimice mijloace de transport, alimente și băuturi).

China se confirmă ca fiind principalul furnizor al Italiei, reprezentând o cincime din bunurile care intră în Italia pe cale maritimă. Statele Unite se confirmă ca o piață de desfacere importantă pentru exporturile italiene pe cale maritimă, un sfert din bunurile care ies pe această cale au ca destinație țara nord-americană.

Previziunile privind transportul maritim mondial indică o creștere în termeni de tonaj de +1,6% pentru 2023 și +2,8% pentru 2024. Petrolul și gazele sunt mărfurile care vor avea cele mai favorabile perspective, impulsionate de necesitățile de transport rezultate din războiul în curs. La nivel internațional, zona mediteraneană se preconizează că va avansa cu +3,5% pentru manipularea medie anuală a containerelor în următorii 5 ani, față de 2,8% la nivel mondial.

Articole similare

Ad