Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Zona Centrul-Vest a ajuns cea mai mare sub-piață de birouri din București

Zona Centru – Vest (Politehnica, Orhideea, Cotroceni) a devenit cea mai mare sub-piață de birouri din București, depășind zona Floreasca – Barbu Văcărescu în primul trimestru din acest an.

Potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox, zona își va menține poziția de lider pe termen mediu, având în vedere portofoliul actual de dezvoltare din oraș.

Oferta de birouri din București a urcat la 3,35 milioane de metri pătrați în urma finalizării celei de-a doua clădiri din proiectul dezvoltat de One Cotroceni Park, cu o suprafață de 34.500 mp în zona de centru-vest a Bucureștiului, dar și din clădirea The Muse din zona Expoziției, cu o suprafață închiriabilă de 7.500 mp.

Zona Centru – Vest, unde au fost livrați aproape 300.000 mp de spații noi în ultimii trei ani, a ajuns la un stoc de 614.000 mp, față de 589.600 mp în Floreasca – Barbu Văcărescu, unde noua oferta s-a ridicat la 132.000 mp începând cu 2019.

„Activitatea de dezvoltare rămâne limitată, astfel că cererea din perioada următoare va duce la creșterea ratei de absorbție a spațiilor disponibile, mai ales a celor situate în zone ușor accesibile, dar și a celor care sunt dezvoltate în conformitate cu standardele și certificările de sustenabilitate”,

a declarat Mădălina Cojocaru, Head of Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

La nivelul întregului oraș, rata de neocupare a spațiilor de birouri a scăzut la 14,8% în primul trimestru, în condițiile în care în primele trei luni s-a înregistrat o absorbție netă de aproape 40.000 mp.

O creștere suplimentară a chiriilor a fost înregistrată în T1 2023, chiria principală prime din zona CBD ajungând la 21 de euro/mp/lună, nivel care reflectă o creștere anuală de 13,5%, în timp ce alte piețe ar trebui să înregistreze, de asemenea, astfel de creșteri, în special, când vine vorba de active prime.

Mai mult, 139.400 mp sunt în prezent proiecte de birouri în construcție în București, în timp ce alte proiecte care cumulează o suprafață de aproximativ 300.000 mp se află în diferite stadii de planificare. Printre proiectele cheie de birouri a căror livrare este programată până în 2024 se numără U-Center II, @EXPO II sau ARC.

Articole similare

Ad