Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Impactul închiderii rețelelor 2G și 3G asupra transportatorilor: Ce trebuie să știi?

O mare parte dintre companiile de telecomunicații din întreaga lume aleg să închidă rețelele 2G și/sau 3G, fapt ce va afecta foarte mulți utilizatori de dispozitive care funcționează exclusiv cu această tehnologie.

În domeniul transportului, există o problemă și mai semnificativă pentru transportatori; echipamentele GPS folosite în majoritatea companiilor funcționează doar prin rețeaua 2G sau 3G, deoarece prețul acestora este mai redus, iar viteza de date era, până de curând, suficientă pentru nevoile flotelor auto.

În acest sens, vă vom prezenta efectele închiderii rețelelor 2G și 3G și cum puteți gestiona aceste schimbări.

De ce se închid rețelele 2G și 3G?

Numărul de utilizatori 2G și 3G este în scădere, iar companiile de telecomunicații doresc să extindă spectrele de frecvență pentru rețelele 4G și 5G, cu scopul de a oferi servicii mult mai performante din punct de vedere al tehnologiei.

Fiecare companie de telecomunicații din Europa adoptă o abordare diferită în privința închiderii rețelelor 2G și 3G. Unele companii optează să închidă doar rețeaua 2G, altele se focusează pe închiderea rețelei 3G, însă majoritatea vor ajunge să închidă ambele rețele până la finele anului 2025.

Practic, dispozitivele care sunt compatibile doar cu rețeaua 2G și 3G nu vor mai putea funcționa pe teritoriul mai multor țări europene.

Planurile Europei: închiderea rețelelor 2G și 3G

O mare parte dintre furnizorii de rețea vor opri serviciile 2G și 3G până la sfârșitul anului 2025.

Dintre țările europene, Elveția și Liechtenstein au închis complet rețeaua 2G.

În 2023, urmează să oprească rețeaua 3G, țări precum: Danemarca, Slovacia, Grecia, Ungaria și Suedia.

Astfel, transportatorii care folosesc echipamente GPS compatibile doar 2G/3G pot întâmpina deja probleme semnificative de funcționare pe teritoriul acestor țări.

Cum afectează transportatorii închiderea rețelelor 2G și 3G?

Odată cu scăderea razei de acoperire a rețelelor 2G și 3G în țările din Europa, transportatorii vor începe să observe probleme de funcționare a echipamentelor GPS și localizare a vehiculelor.

Practic, când vehiculul va intra pe teritoriul unei țări care a oprit funcționarea acestor rețele, toate informațiile transmise de către echipamentul GPS nu vor mai fi disponibile în aplicație în timp real. Astfel, nu vei mai putea avea acces la date, precum:

  • Locația vehiculului;
  • Nivelul de combustibil;
  • Starea vehiculului;
  • Înregistrările tahograf – nu pot fi descărcate decât atunci când revine într-o țară 2G/3G;
  • Notificări și alerte primite prin intermediul echipamentului GPS – vor fi livrate cu întârziere;
  • Partajarea locației cu alți parteneri va fi afectată.

Cum poți să previi problemele închiderii rețelelor 2G și 3G?

Îți recomandăm să începi prin verificarea compatibilității echipamentului tău cu rețeaua 4G.

În cazul în care echipamentul tău funcționează doar prin rețea 2G/3G, poți lua în considerare schimbarea acestuia cu un echipament mai performant și compatibil 4G.

Actualizarea echipamentului GPS îți va aduce beneficii semnificative, deoarece datele vor fi transmise mai rapid și mai eficient, dar mai ales fără întreruperi sau probleme, indiferent de locație.

Pregătește-te din timp cu echipamentele potrivite noii tehnologii, pentru a evita punctual problemele ce pot apărea în gestionarea vehiculelor tale. Dacă ai nevoie de ajutor în verificarea echipamentelor, contactează echipa CargoTrack pentru suport, consultanță și sprijin în achiziția de noi echipamente compatibile 4G!

Articole similare

Ad