Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CTP investește 600 milioane de euro în Polonia și Germania

CTP a dezvăluit planurile de a investi 600 milioane de euro în următorii ani pentru a-și dubla portofoliul la 20 de milioane de metri pătrați până în 2030.

Măsura, prin care se vor investi 300 de milioane de euro în fiecare țară, face parte din strategia mai amplă a companiei CTP de a dubla dimensiunea rețelei sale paneuropene de parcuri de afaceri până la sfârșitul deceniului. Dezvoltatorul, operatorul și proprietarul listat la Euronext are un portofoliu actual de 10,9 milioane mp și o rezervă de terenuri de dezvoltare de 20,7 milioane mp la sfârșitul primului trimestru din 2023 pe piețele sale. Acesta își propune să dubleze totalul GLA al spațiilor industriale și logistice din portofoliul său cu noi dezvoltări până în 2030, generând venituri anuale din chirii de 1 miliard de euro pe un portofoliu de 20 de milioane de mp.

CTP a intrat pe piața germană în 2022 prin preluarea și delistarea, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro, a Deutsche Industrie REIT-AG („DIR”), care avea un portofoliu de 1,6 milioane de metri pătrați GLA pe un teren de 3,9 milioane de metri pătrați.

În prezent, CTP deține o echipă de 50 de persoane în trei birouri din Germania și 28.000 mp de spații industriale și logistice în curs de dezvoltare în Bremen, cu o rezervă de terenuri de 208.000 mp. Programul de investiții de 300 de milioane de euro este împărțit între construcții noi și achiziții, CTP urmărind să dezvolte peste 300.000 mp de spații noi în fiecare an până în 2030.

CTP a obținut două noi amplasamente în Germania în T1 2023, printre care CTPark Weiden, cu o suprafață de 80.000 mp și un GLA de 44.000 mp în creștere la 60.000 mp în urma unei renovări și modernizări durabile, și totodată CTPark Rastatt cu 60.000 mp de teren, având potențial pentru dezvoltarea de 33.000 mp GLA de spații de depozitare de categoria A.

„CTP vede un potențial uriaș de creștere în continuare pe piețele industriale și logistice din Germania și Polonia, deoarece o combinație de fundamente economice puternice, mega tendințe globale emergente, cum ar fi creșterea nearshoring-ului, creșterea comerțului electronic, precum și dinamica cheie a pieței imobiliare continuă să stimuleze cererea pentru cele mai bune depozite durabile din clasa lor în Europa Centrală și de Est, precum și în Germania. După ce am stabilit o platformă solidă în ambele țări, intenționăm acum să ne consolidăm prezența pe aceste piețe cu o investiție totală de 600 de milioane de euro, axată pe creșterea portofoliului nostru de spații industriale și logistice extrem de sustenabile și orientate către clienți, pe care le cer ocupanții moderni.”,

a declarat Remon Vos, directorul general CTP.

În prezent, CTP are în Polonia un portofoliu de 274.000 mp GLA la sfârșitul primului trimestru al anului 2023 și o bancă de terenuri de 2,3 milioane mp cu aproximativ 453.000 mp de spații în construcție la sfârșitul primului trimestru al anului 2023. CTP intenționează să își mărească portofoliul cu peste 600.000 mp în 2023, ca parte a unei rezerve inițiale de 11 locații situate strategic, ce cuprind peste 1 milion de mp de spațiu, toate cu acces direct la drumuri expres sau autostrăzi.

Investiția de 300 de milioane de euro în Polonia va fi finanțată cu un împrumut negarantat convenit în mai 2023 și se va concentra pe creșterea portofoliului de dezvoltare al companiei, precum și pe achiziții după 2024. În conformitate cu abordarea mai largă a CTP în ceea ce privește sustenabilitatea, CTP intenționează să instaleze celule fotovoltaice, capabile să genereze în total până la 50 MWp în toate activele sale din Polonia până în 2025. Ca parte a expansiunii sale, CTP își va mări echipa în Polonia cu încă 70 de persoane.

CTP înregistrează o cerere puternică și continuă de spații industriale și logistice în Europa Centrală și de Est, precum și pe piețele sale din Europa de Vest, în Germania, Austria și Olanda. În T1-2023, CTP a semnat contracte de închiriere pentru 297.000 mp, cu un venit din chirii contractat de 18,9 milioane de euro. Două treimi din aceste contracte de închiriere au fost încheiate cu chiriași existenți, în conformitate cu modelul de afaceri al CTP, și sunt în creștere în parcurile existente. Printre închirierile din primul trimestru se numără un contract de închiriere de 27.000 mp cu producătorul de sisteme de răcire pentru automobile TitanX din Polonia.

Articole similare

Ad