Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rompetrol Rafinare anunță o creștere de 10% a cifrei de afaceri în T1 din 2023

Rompetrol Rafinare, compania membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 1,3 miliarde de dolari în primul trimestru (T1) din 2023, în creștere cu 10%, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Potrivit unui comunicat, Rompetrol Rafinare a precizat ca această evoluție a fost determinată de cantitatea mai mare de materii prime procesate și produse obținute în rafinăria Petromidia, în același timp susținând creșterea volumului de vânzări față de T1 al anului anterior.

Un rezultat pozitiv a marcat și profitul operațional (EBITDA) de 100 de milioane de dolari, cu un rezultat net pozitiv de 14,5 milioane de dolari, cu toate că au scăzut cotațiile de pe piața internațională a țițeiului și a produselor rafinate, însemnând scăderi de 20% la țiței, 10% pentru benzină și 8% pentru motorină în comparație cu nivelurile din T1 al lui 2022.

De asemenea, rezultate majore au fost obținute și în contextul în care rafinăria Petromidia a funcționat la capacitate redusă, aproximativ 10 zile pentru lucrări de mentenanță la începutul lui februarie.

În acest an, compania a continuat să comercializeze produsele obținute, preponderent pe piața internă pentru a asigura cererea crescută de carburanți, la nivelul României, iar în T1 a direcționat 63% din benzina și motorina produsă în Petromidia, către piața domestică.

Rompetrol Rafinare a înregistrat un export total de 334 de milioane de dolari

Compania a susținut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, fiind cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și cu o prezență importantă în Bulgaria.

La export, Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) a realizat un total de 334 de milioane de dolari în T1 2023, mai mult cu 22% față de perioada din T1 2022, pe fondul unui volum cu 45% mai mare al cantităților de produse exportate – 462 de mii de tone în ianuarie – martie 2023.

În T1 2023, Rompetrol Rafinare a fost un contribuitor major la bugetul de stat al României, achitând peste 367 de milioane de dolari în primele trei luni ale anului.

Rompetrol Rafinare are acționari semnificativi, precum KMG International cu 54,63% (direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei cu 44,7%.

În privința cifrei de afaceri brută, segmentul de rafinare al companiei a ajuns la 1,1 miliarde de dolari, o evoluție de 14% față de T1 2022. Totodată, Rompetrol Rafinare a reușit să obțină rezultate bune la profitul operațional (EBITDA) de 100 milioane de dolari, respectiv rezultatul net – 22,3 milioane de dolari.

Rafinăria Petromidia a procesat 1,28 milioane de tone de materii prime cu sprijinul unicului acționar al Grupului KMGI – KazMunayGas, țițeiul provenind exclusiv din Kazahstan.

Volumele au urcat la 31%, comparativ cu T1 din 2022, ceea ce a susținut nivelul de producție ridicat cu 343 de mii de tone de benzină și 620 de mii de tone de motorină, ajungând la un randament al produselor albe de 83,51%wt.

Rezultatele operaționale au consemnat un grad de utilizare a capacității de rafinare de 86%, determinat de operațiunile tehnologice programate din T1 al anului, care au inclus schimbarea și regenerarea catalizatorilor, decocsare și alte lucrări specifice de mentenanță.

În primele trei luni din acest an, rafinăria Vega Ploiești și-a majorat cantitatea de materie primă procesată cu 10%, peste 76 de mii de tone de materii prime prelucrate, comparativ cu T1 2022, în vederea obținerii de produse petroliere speciale cu valoare adăugată pe piața de profil.

În segmentul petrochimic vânzările totale au scăzut cu 10%

Rafinăria Vega este singura unitate de profil din România care are capacitatea de a realiza produse speciale, cum ar fi bitumul rutier și cel cu polimeri, hexan sau solvenți ecologici. Bitumul este comercializat exclusiv intern, Rompetrol Rafinare având o cotă de piață de aproape 20% din necesarul național, iar produse precum hexanul și solvenții ecologici sunt direcționate către piețele externe în mare măsură.

Producția totală de polimeri a diviziei de petrochimie a fost de 26,3 mii de tone în T1 2023, în ușoară scădere față de perioada similară a anului anterior. Vânzările totale ale segmentului petrochimic au scăzut cu 10%, ajungând la 36 de mii de tone comercializate în primele trei luni ale lui 2023.

Instalația de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie folosește 100% etilenă din import, iar instalația de Polipropilenă (PP) materie primă produsă și livrată intern de către rafinăria Petromidia.

De asemenea, segmentul de petrochimie este singurul producător de polipropilenă și polietilene din țara noastră, ce reușește constant să-și crească cota de piață, inclusiv pe categoriile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție în T1 2023 a însemnat o valoare de circa 792 de milioane de dolari, în ușoară creștere, față de ianuarie – martie 2022.

Media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referință), a înregistrat o scădere de aproape 8% pentru motorină, respectiv, 10% pentru benzină. Ca urmare a deprecierii leului în raport cu dolarul, cotația internațională a motorinei a scăzut, în moneda națională (RON), cu aproximativ 4%, iar cotația internațională a benzinei, cu 6,5%, în comparație cu perioada primelor trei luni din 2022.

Divizia de distribuție a consemnat, în T1 al acestui an, vânzări cu 13% mai mari pe segmentul de retail (242 de mii de tone în T1 din 2023), comparativ cu T1 din 2022. Vânzările en-gros de carburanți au totalizat 195 de mii de tone, volum în ușoară scădere față de T1 al anului 2022.

Rompetrol Downstream a ajuns la finalul lui martie 2023 cu o rețea de 1.284 de puncte de vânzare (rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile: expres, baze interne de 9 și 20 de metri cubi).

Articole similare

Ad