Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

eJobs: Peste 3.000 de joburi noi disponibile la stat în aprilie, iar 33.000 în mediul privat

La sfârșitul anului trecut, au fost anunțate 90.000 de posturi vacante în instituțiile de stat, însă în luna mai s-a anunțat înghețarea angajărilor în instituțiile publice până la sfârșitul anului.

Cu toate acestea, luna aprilie a fost ultima în care numărul de noi joburi au fost scoase în piață și a depăsit pragul de 3.000. Cumulat, în perioada ianuarie – aprilie 2023, au fost disponibile aproximativ 10.000 de posturi în instituțiile de stat.

Din totalul locurilor vacante, aproximativ 20% sunt pentru medici, asistenți medicali și infirmieri, conform datelor de pe jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat din România dezvoltat de eJobs.ro. 11% dintre locuri sunt pentru muncitori, 6,5% pentru îngrijitori și 5,3% pentru referenți. Cea mai mică cerere a fost pentru tehnicieni, tâmplari, maseuri, lăcătuși sau ingineri hidrologi în luna aprilie.

„Celor 3.000 de joburi disponibile la stat în luna aprilie li se mai adaugă aproape 33.000 din mediul privat, acolo unde lucrurile sunt mai nuanțate și adresabilitatea către candidați este ceva mai largă, în condițiile în care apar variabile precum munca remote sau hibrid, joburile part time sau pe bază de proiect, care atrag o anumită parte din candidați, în special pe cei foarte tineri”,

a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Mai mult de 90% dintre posturi sunt funcții de execuție (circa 2.824), iar aproximativ 5% sunt funcții de conducere. Instituțiile locale au postat 1.745 de locuri de muncă, inclusiv 410 în primării, 360 în instituțiile județene și puțin peste 200 în instituțiile naționale. Cele mai puține angajări s-au înregistrat în consiliile județene, Guvernul și ministerele, precum și în instituțiile regionale. De asemenea, au fost 173 de poziții vacante în unitățile militare.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, aproape 600, au fost în instituțiile de stat din București, urmate de Cluj cu 226 de oferte. Brașov, Constanța și Timiș ocupă și ele poziții în top, cu peste 100 de posturi disponibile în piață. Cele mai puține opțiuni au fost în Covasna, Arad, Caraș-Severin, Giurgiu, Gorj sau Botoșani.

La momentul actual, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 34.000 de locuri de muncă, în timp ce pe jobradar24.ro sunt 2.000 de locuri de muncă în instituțiile de stat.

„Măsura de înghețare a posturilor are ca scop reducerea deficitului bugetar, însă nu se va aplica și în cazul angajărilor din Educație și Sănătate, acolo unde există o nevoie considerabilă de personal. De altfel, sistemul sanitar a fost, de la începutul anului și până acum unul dintre cei mai puternici angajatori și este foarte probabil ca acest lucru să nu se schimbe, în condițiile, pentru acest sector, există un memorandum care impune exceptarea lui din ordonanța dată de Guvern.”,

a precizat Roxana Drăghici.

Articole similare

Ad