Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF a recunoscut ca nu poate controla tarifele de asigurare RCA!

UNTRR a anuntat ca propune redefinirea rolului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pentru a se evita repetarea abordarii acestei autoritati din ultimii zece ani (atitudine mentinuta inainte de infiintarea ASF de catre fosta Comisie de Supraveghere a Asigurarilor – CSA), care a dus in dificultate mai multe societati de asigurare din Romania.
Cu ocazia intalnirii din 4 aprilie 2016, asociatiile transportatorilor rutieri UNTRR, ARTRI, COTAR, APTE, APULUM si FORT au solicitat ASF includerea urmatoarelor 12 puncte in noul proiect de lege RCA:
 

1. Identificarea modalitatilor prin care sa se realizeze un sistem de control al tarifelor de prima RCA, pe elemente de cost fundamentate
2. Eliminarea contractului de asigurare RCA din proiectul de lege
3. Asigurarea posibilitatii ca politele de asigurare sa fie incheiate intre 1 luna si 12 luni calendaristice
4. Posibilitatea suspendarii politei de asigurare RCA pe perioada cat autovehiculul este imobilizat din diferite motive
5. Sa fie asigurata posibilitatea decontarii directe intre asigurat si asigurator
6. Stabilirea prin lege sau norme a documentelor care vor constitui dosarul de despagubire, pe tipuri de evenimente. Astfel plata despagubirii sa se faca in maximum 30 de zile.
7. Introducerea unui capitol distinct in lege care sa reglementeze primele de asigurare si transparentizarea modului de calcul al primei RCA si prezentarea modului de calcul actuarial.
8. Stabilirea penalitatilor de intarziere la plata daunelor pentru firmele de asigurare la 0,2% pe zi de intarziere.
9. Eliminarea obligatiei de furnizare a informatiilor istorice de catre asigurat.
10. Introducerea obligativitatii ASF de a calcula un tarif de referinta pe categorii specifice si aplicarea sistemului bonus-malus in functie de valoarea daunei si nu a numarului de evenimente
11. Introducerea de sanctiuni pentru asiguratori in cazul transmiterii eronate de date si informatii catre ASF
12. Stabilirea modalitatilor de responsabilizare a conducatorului auto.
Privitor la explozia tarifelor de prima RCA care a generat in urma cu 5 luni discutii repetate cu ASF, s-a ajuns la concluzia ca Autoritatea nu controleaza si nu supravegheaza acest sector al asiguratorilor si ca se incurca in propriile cifre! ASF NU CUNOASTE DAUNALITATEA produsa de vehiculele comerciale, dar este de acord cu cresterea preturilor si cu peste 200%! Astfel, cifrele de daunalitate scazuta – prima medie anualizata care a crescut cu numai 8% in 2014 fata de 2013, (conform Raportului Consililului Concurentei) nu justifica cresterea exploziva a tarifelor RCA pentru operatorii de transport comercial in ultimele 12 luni!
ASF protejeaza asiguratorii si falimenteaza transportatorii! Asiguratori precum Allianz recomanda transportatorilor sa faca profit mai mare ca sa aiba cu ce plati RCA-ul la nivel de 4-5.000 Euro! In urma cu 20 de ani o asigurare buchet cu RCA-CARTE VERDE- CASCO-CMR COSTA 4.000 DE DOLARI pentru firmele care realizau transport international rutier in numar mult mai mic decat cel de astazi!
La tarifele de transport de atunci, o astfel de asigurare era suportabila. Astazi in competitia acerba de pe piata de transport rutier din Europa, o tara care ia masuri unilaterale de crestere a unor elemente de cost ale firmelor de transport rutier isi sanctioneaza propria industrie! Reprezentantul Allianz la Conferinta Nationala a Brokerilor a explicat ca nu sunt impresionati de posibila migrare din Romania a firmelor de transport cu capital romanesc, pentru ca oricum intra suficient de multe firme de transport rutier cu capital strain.
UNTRR atentioneaza ca prin aceasta atitudine ASF incurajeaza majorari artificiale ale tarifelor de prima RCA! ASF nu a prezentat pana in acest moment nicio justificare reala a cresterilor tarifelor RCA cu peste 200% in ultimul an la toti asiguratorii, pentru transportul comercial!
ASF – autoritatea care sta prost cu matematica, dar sta bine cu banii!
Ce face Guvernul Romaniei pentru industria de transport, ce face Parlamentul si Presedintele Romaniei pentru transportatorii romani?
Prin tacere si lipsa de actiune incurajeaza distrugerea acestei industrii!
Pentru transportatorii romani s-a depasit limita suportabilitatii si in lipsa masurilor reale acestia isi rezerva dreptul la actiune pentru apararea drepturilor lor fundamentale!

Articole similare

Ad