Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Germania înăsprește controalele privind utilizarea smartphone-urile la volan

Ca urmare a rezultatelor pozitive ale unui proces desfășurat în orașele germane Trier și Mainz, landul Renania-Palatinat a decis să înăsprească controalele privind utilizarea telefoanelor inteligente în timp ce se află la volanul unei mașini, echipând poliția cu sistemul olandez Monocam. Acesta constă într-o cameră conectată la un software care detectează dacă șoferul unui autoturism sau al unui vehicul comercial ține în mână un smartphone și, în caz afirmativ, face automat o fotografie

Aceste camere sunt instalate, de preferință, pe pasaje superioare, pentru a permite cea mai bună vizibilitate în zona inferioară din spatele bordului vehiculului, unde șoferii își ascund adesea smartphone-urile în timp ce conduc. Cu toate acestea, emiterea unei sancțiuni rămâne la decizia polițiștilor, deoarece imaginile nu sunt întotdeauna clare. În Germania, utilizarea unui smartphone în timp ce se află la volan este pasibilă de o amendă de 100 de euro și de scăderea unui punct din permisul de conducere.

Doar în landul Renania-Palatinat, în 2022, poliția a detectat 1.041 de accidente rutiere cauzate de distragerea atenției în timpul condusului. Obiectivul autorităților este de a reduce acest număr prin dotarea, în timp, a fiecărui comandament de poliție cu cel puțin un sistem Monocam. Ministrul de interne al landului, Michael Ebling, a anunțat, de asemenea, că în modificarea legii privind ordinea publică dorește să introducă baza legală pentru utilizarea permanentă a acestui sistem, garantând protecția datelor. Potrivit site-ului consorțiului Roadpol, care sprijină utilizarea acestei tehnologii, ministrul Ebling a declarat că „proiectul pilot arată că Monocam-urile au un efect preventiv și pot fi utilizate pentru a îmbunătăți siguranța rutieră în Renania-Palatinat. De aceea, dorim să fim primul land federal care le introduce”. În ceea ce privește rezultatul testelor din Trier și Mainz, noua abordare a redus numărul de infracțiuni de conducere cu distragere a atenției cu cel puțin jumătate și, în multe cazuri, efectul preventiv merge chiar mai departe.

Articole similare

Ad