Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cabotajul, vehiculele usoare si cele inchiriate, prioritatile noului Pachet Rutier

Marius Alban, reprezentantul MT a adus la ExpoTranzit cateva noutati direct de la Bruxelles, unde la jumatatea lui aprilie s-a discutat despre schimbarea Pachetului Rutier (PR) – cu accent pe cabotaj, licentierea utilitarelor usoare si situatia vehiculelor inchiriate – si unde cele mai multe state membre au fost reprezentate de oficiali si de asociatii profesionale.
In ceea ce priveste cabotajul, Marius Alban arata ca statele din centrul si estul Europei au o pozitie destul de unitara, in sensul ca nu vor introducerea de noi reguli si restrictii, cum vor vesticii. Insa, „desi noi am fi in favoarea unei liberalizari a cabotajului, deocamdata nu se pune problema sa facem acest pas.
 

Dar daca se vor propune noi masuri, ar trebui sa se clarifice notiunile din textele de lege, sa fie intarit controlul si sa existe o abordare unitara a cabotajului.“
Analiza premergatoare deciziei de a impune sau nu licentierea vehiculelor usoare nu a fost terminata inca. Ea tine cont de faptul ca unele state vestice s-au plans ca s-a ajuns sa se faca si transport pe distante lungi cu aceste utilitare, astfel ca ele nu mai pot fi tinute sub control, ca atunci cand se ocupau numai de transport pe distante scurte, si de aceea se pune intrebarea daca e nevoie de un nou set de reguli comune pentru licentierea, autorizarea si monitorizarea lor.
Cat despre vehiculele inchiriate, legislatia este destul de veche si evaluarea care se face vrea sa se arate daca restrictiile din prezent se mai justifica sau nu.
Printre modificarile legislative preconizate sa aiba loc in perioada urmatoare se numara si cele referitoare la accesul la piata si la profesie. CE nu a transmis inca nicio propunere legislativa concreta, dar s-a incheiat evaluarea legislatiei actuale si a pozitiilor fiecarei tari si in curand vor fi lansate consultarile publice. Iar Marius Alban a adresat asociatiilor profesionale din Romania apelul de a se implica in aceste consultari, de preferat avand puncte de vedere unitare, pentru a sprijini reprezentantii MT sa ia pozitii clare.

Articole similare

Ad