Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cererea de carnete TIR este în scădere

Războiul din Ucraina, pandemia și restricțiile privind circulația vehiculelor au făcut ca numărul carnetelor eliberate în 2022 să scadă la 456.000, după ce în 2021 a fost de 711.000, informează Uniunea Internațională a Transportatorilor Rutieri, IRU.

Cei mai mari utilizatori de carnete TIR în 2022 au fost Iran, Uzbekistan, Turcia, Ucraina și Kazahstan. În anii buni, cererea a depășit 2 milioane de carnete TIR pe an, cu până la 3 milioane în anii record. Din punct de vedere istoric, marii utilizatori de carnete TIR au fost transportatorii din Rusia, urmați de cei din Polonia.

Organizația a observat o creștere a cererii de carnete TIR în țările din Asia Centrală și din Golf. Primul transport intermodal cu un carnet TIR digital a avut loc între India și Iran. Containerul a ajuns la destinatarul iranian la doar o zi de la sosire, în condițiile în care, anterior, era nevoie de cinci zile pentru a fi vămuit. Transportatorii europeni beneficiază de garanții vamale emise în cadrul regimului de tranzit comun (cunoscute sub numele de documente T1 și T2).

Articole similare

Ad