Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile ucrainene cer o vămuire mai rapidă la frontiera polono-ucraineană

Transportatorii raportează că vehiculele lor pot aștepta la coadă pentru a intra în Polonia până la 14 zile. De câteva săptămâni, timpul de așteptare a fost de 10 zile pentru mărfurile care necesită inspecție sanitară sau veterinară și de 5-6 zile pentru alte tipuri de mărfuri.

Companiile care își desfășoară activitatea în Ucraina cer autorităților poloneze și ucrainene și autorităților UE să le acorde autorizații mai rapide. Conform legislației ucrainene, mărfurile declarate ca fiind supuse taxelor ar trebui să fie scoase din circulație în cel mult patru ore de la prezentarea documentelor.

3.500 de camioane așteaptă în fața terminalului din Yagodzin şi conform informațiilor de la transportatori prin terminalul Krakovets-Korchov trec 117 camioane pe zi, când în mod normal treceau 440 de camioane pe zi.

Pierderea de timp la graniță este o pierdere pentru economia Ucrainei și a țărilor UE. Statisticile comerciale din 2022 arată că exporturile poloneze de produse alimentare în 2022 au atins 47,6 miliarde de euro și au fost cu 26,7% mai mari decât în anul precedent. De asemenea, Polonia a crescut importurile de produse alimentare din Ucraina, până la 7 miliarde de euro. Exporturile de carne din Polonia au crescut cu 37%, iar cele de cereale cu 40%, ilustrând amploarea reexporturilor de produse agricole ucrainene către UE, unde creșterea exporturilor a fost de 29%. Camioanele așteaptă 7 ore în Koroszczyn pentru a părăsi Polonia, 16 ore în Dorohusk și 10 ore în Hrebenne. Zilnic, punctele de trecere înregistrează împreună 3.800-4.000 de camioane în ambele direcții, la fel ca în aprilie. Iar Podkarpacki Urząd Celno- Skarbowy din Przemyśl eliberează în total 1.000 de camioane pe zi în ambele direcții.

Articole similare

Ad