Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sistem ultramodern de evitare a coliziunilor pentru vehicule comerciale de la MobilEye

Cu ocazia conferintei „Managementul costurilor asociate incidentelor rutiere“, organizate de Institutul de Studii Financiare, Raz Peleg, director de vanzari regional MobilEye pentru Europa, a punctat principalele avantaje pe care le ofera sistemele de avertizare ale companiei israeliene.
Acesta a aratat ca, din fericire, autovehiculele din ziua de azi sunt mult imbunatatite din punct de vedere al siguantei, dar, din nefericire, soferii au la indemana tot mai multe dispozitive, incepand cu telefonul mobil, care le distrag atentia. Astfel ca traficul ridica tot mai multe provocari.
 

Numeroase accidente pot fi evitate daca doar cu 1,5 secunde inainte de impact exista o avertizare si, mai mult decat atat, un studiu realizat de o mare companie de asigurari arata ca daca exista o avertizare cu doua secunde inainte riscul de accident este zero. De aceea sisteme precum cele oferite de MobilEye sunt folosite acum pentru echipare originala de majoritatea marilor producatori auto din lume – inclusiv de producatorii de autovehicule comerciale – iar autoritatile din tot mai multe zone impun ca aceste tehnologii sa devina standard. In prezent, MobilEye este, alaturi de Google, singura companie din lume care propune automatic driving.
Tehnologia include o camera video foarte sofisticata, instalata in fata masinii, care stie sa recunoasca vehicule, distante, oameni si care nu-i ofera soferului decat informatiile de care are nevoie, pentru a nu-l suprasolicita.
MobilEye Shield+TM este, asa cum declara reprezentantii companiei israeliene, cel mai modern sistem de evitare a coliziunilor disponibil pe piata pentru autobuze, camioane si vehicule comerciale, care protejeaza pietonii sau biciclistii de o posibila coliziune cu acestea. Dotare cu atat mai importanta cu cat Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 1,25 de milioane de persoane isi pierd anual viata in coliziuni de trafic rutier.
Sistemul declanseaza alerte vizuale clare cand vehiculul se afla in miscare si un pieton, biciclist sau motociclist se afla in zona de pericol. Alerta vizuala este galbena cand acestia se afla in zona periculoase si se transforma in rosie si este insotita de alerta sonora pe masura ce creste riscul unei coliziuni.
MobilExe Shield+TM se conecteaza cu un sistem de telematica pentru a colecta si consolida date de alerta in timp real care ajuta la identificarea zonelor rutiere periculoase si a deficientelor infrastructurii, cunoscute sub denumirea de zone fierbinti. O harta interactiva afiseaza amplasarea exacta si ora pentru fiecare alerta pe care o primeste vehiculul, aceste informatii ajutand urbanistii si organizatorii de transport public sa identifice cu precizie factorii de infrastructura care contribuie la producerea coliziunilor.
Sistemul include urmatoarele avertizari: PCW (pentru coliziunea iminenta cu un pieton sau ciclist aflat in zonele de pericol din fata sau partile laterale ale vehiculului; este activa la viteza mai mici de 50 km/h, limita care poate fi marita la 70 km/h, pentru a oferi soferului mai mult timp de reactie), HMW (ajuta soferul sa pastreze o distanta de siguranta fata de vehiculul din fata si emite alerte video si sonore daca distanta nu este sigura), LDW (alerteaza vizual si sonor cand se produce parasirea benzii fara actionarea adecvata a semnalizarii; se activeaza la peste 65 km/h), FCW (alerteaza cu privire la coliziunea iminenta cu o masina, un camion sau o motocicleta aflate in fata, indiferent de viteza cu care se deplaseaza, oferind soferului timp de reactie) si SLI (recunoaste indicatoarele de limita de viteza si informeaza soferul daca vehiculul a depasit limita).
Sistemul are unghiuri de detectie dinamica pentru fiecare senzor inteligent de multidiviziune, care se ajusteaza constant, adaptandu-se in timp real la conditiile de conducere si trafic. Volumul minim de avertizari false asigura cel mai ridicat nivel de atentie a soferului ori de cate ori se declanseaza o alarma, si un alt avantaj oferit de tehnologia MobilEye este acela ca vederea artificiala este singura de pe piata care poate distinge intre pietoni, ciclisti si obiecte neinsufletite.
MobilEye ofera insa un sistem de avertizare si pentru autoturisme.
In cazul autovehiculelor comerciale sau al autoturismelor folosite de angajatii firmelor, aceste avertizari se transmit si la dispecerat, pentru a se sti de cate ori conduce un sofer prea aproape de masina din fata. Toate taxiurile din Las Vegas sunt echipate cu tehnologie MobilEye, asa cum arata Raz Peleg, si in cateva orase din lume toate autobuzele au si ele aceasta dotare.
In Romania Coca-Cola foloseste, de circa un an, sistemul MobilEye pe intreaga sa flota, iar reprezentantii companiei arata ca s-a imbunatatit comportamentul soferilor, iar numarul accidentelor a scazut de peste patru ori. „Dar rezultatele s-au imbunatatit si pentru ca am gestionat indeaproape statistica.“
Firme de asigurare din cateva tari din lume acorda reduceri de prime pentru masinile care au astfel de sisteme de siguranta, si multe flote din Europa nu asteapta sa le propuna asigurarile asta, ci iau deja decizii de implementare.
MobilEye este reprezentat in Romania de importatorul autorizat RM Alliance Consulting.

Articole similare

Ad