Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF analizeaza pagubele

ASF a solicitat companiei de consultanta Milliman, la inceputul acestui an, sa efectueze o analiza independenta ce a avut printre obiective determinarea unor repere de referinta la nivelul pietei RCA privind dauna medie si frecventa medie a daunei, pe date comparabile pentru cele noua societati autorizate sa practice asigurari obligatorii auto. Ca urmare, au fost furnizati indicatori principali de daunalitate, la nivel de societate autorizata sa subscrie riscuri de raspundere civila auto agregate la nivel de piata: frecventa daunelor, dauna medie, rata daunei, prima de risc etc. Acest demers s-a bazat pe informatiile referitoare la prime si daune brute de reasigurare, pentru ultimii trei ani (2013, 2014 si 2015), precum si pe structura detaliata a tarifelor de prime actuale furnizate de catre societatile de asigurare.
 

In cadrul studiului au fost analizate si tarifele notificate pentru anul 2016, prin compararea primei de risc obtinute in baza frecventei si daunei medii, cu prima de tarif notificata, avand in vedere si cheltuielile cu comisioanele si administrarea politelor.
Au fost utilizate informatii furnizate de toate cele noua societati autorizate sa desfasoare activitati de asigurare de raspundere civila auto, respectiv Allianz-Tiriac, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig si Uniqa – precum si o analiza pe date agregate la nivel de piata.
Frecventa daunei si dauna medie au fost analizate in raport cu cei mai utilizati factori de tarifare, fiind selectate, in cazul persoanelor fizice, varsta, judetul, tipul vehiculului, capacitatea cilindrica, iar pentru persoanele juridice judetul, tipul vehiculului si masa maxima autorizata.
Astfel, analiza releva ca, in cazul persoanelor fizice, frecventa daunei creste proportional cu capacitatea cilindrica a autovehiculului (de la 3,78% sub 1.200 cmc la 7,91% peste 2.500 cmc), dar scade odata cu cresterea varstei detinatorilor (de la 6,14% sub 25 de ani la 4,59% peste 40 de ani).
De asemenea, s-a constatat ca segmentul vehiculelor de tipul cap-tractor detinute de persoane juridice inregistreaza cea mai mare frecventa a daunei (15,87%), precum si cea mai ridicata valoare a daunei medii (18.564 lei).
Primele trei judete in ceea ce priveste valoarea daunei medii sunt, in cazul persoanelor fizice, Suceava (9.401 lei), Salaj (9.192 lei) si Calarasi (8.127 lei), iar in cazul persoanelor juridice Suceava (16.338 lei), Arad (11.551 lei) si Satu Mare (11.047 lei).
Aceasta analiza va fi realizata cu o periodicitate de 6 luni. ASF va continua sa publice lunar, ca si pana acum, evolutia primelor aferente politelor RCA, la nivelul autovehiculelor de transport, rezultata din notificarile transmise Autoritatii de cele noua societati de asigurare.

Articole similare

Ad