Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UNTRR solicita Guvernului suplimentarea imediata a bugetului real disponibil pentru plata restituirii supraaccizei pentru operatorii de transport rutier, dupa ce in 2016 in bugetul de stat era prevazuta suma de 643,2 milioane lei, iar in mod real MFP a al

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) semnaleaza faptul ca bugetul de stat in Romania este alcatuit dupa un standard dublu, dupa ce oficial, pe hartie, au fost alocati 643,2 milioane lei pentru rambursari de supraacciza la motorina in acest an, iar in practica, pentru plati, au fost prevazuti 10 milioane de lei pentru 2016, suma epuizata din luna mai 2016, si solicita Guvernului rectificarea bugetului real in vederea onorarii platilor mult intarziate prin cresterea sumei de la 10 milioane lei la o valoare cat mai apropiata de suma ”bugetata” de 643,2 milioane lei.
 

Este pentru al treilea an consecutiv cand statul roman nu este capabil sa restituie catre transportatori sumele bugetate la inceput de an pentru restituirea supraaccizei, ceea ce dovedeste inca o data ca aceasta facilitate este nefunctionala si ca supraacciza la combustibili trebuia eliminata, incepand cu 1 ianuarie 2016, asa cum prevedea initial Codul Fiscal.
Astfel, in perioada ianuarie – decembrie 2015, s-au restituit numai 15,52 milioane lei (3,43 milioane euro) catre transportatori, suma aferenta pentru 615 de cereri, desi bugetul estimat pentru acest an este de 626,5 milioane lei (140,8 milioane euro) – procentual 2,478%!
In 2014, din bugetul estimat de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro, doar in luna decembrie au fost facute plati, cand au fost platite 7 cereri de rambursare in valoare totala de 180.844 lei, aproximativ 40.000 euro, adica 0,45%.
”Sistemul nu functioneaza in mod real, ci doar simuleaza functionarea. In conditiile in care platile din 2015 s-au ridicat la 2,478% din total buget alocat, intrebarea fireasca este: cat este in realitate bugetul disponibil? Exact 2,478%? De ce se aloca un buget urias, din care nu este disponibila nici a 40-a parte? Pentru ca Ministerul Finantelor Publice sa faca ”venit din acciza” la final de an exact suma alocata pentru restituiri, dar neplatita? In mod firesc trebuie anuntat momentul final al acestei ”scheme” si trebuie prevazute sume suficiente pentru onorarea platilor. Din pacate in Romania statul si-a facut o traditie din pacalirea contribuabililor, insa este foarte surprins cand contribuabilii de rand, sufocati de birocratie, sunt nevoiti uneori sa incerce sa pacaleasca statul din ratiuni de supravietuire”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.
UNTRR solicita Ministerului Transporturilor ca pentru corecta informare a transportatorilor sa fie facute demersuri pentru publicarea bugetului disponibil in fiecare trimestru pentru efectuarea de rambursari de catre Ministerul Finantelor Publice. In acest fel, firmele de transport isi vor lua deciziile corespunzatoare referitoare la locul unde vor alimenta.

sursa: U.N.T.R.R.

Articole similare

Ad