Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Finantarea supply chain: de ce atat de multe miliarde nu pot fi folosite mai bine?

Importanta unui set mai amplu de strategii si oportunitati in finantarea din supply chain (FSC) a facut ca acum sa existe companii cu concepte FSC de succes, sustenabile, chiar daca raman inca o exceptie. Desi este clar o situatie de tip win-win-win pentru toate partile (clienti-banci-furnizori), aceasta ramane evaziva din diverse motive. „Explicatia poate fi adesea gasita in volumul scazut de achizitie al furnizorilor, in conditiile in care activitatile FSC aduc beneficii pentru un anumit volum minim de cumparare. Insa furnizorii de aceasta dimensiune sunt adesea companii medii sau mari, confortabile financiar, cu acces la finantare in conditiile la fel de bune si prin intermediul altor canale“, a punctat Andrea Walbert, Managing Director al PMI Production Management Institute.
 

Aceasta a mai spus si ca un cost ridicat al interfetelor IT, care poate depasi potentialele beneficii ale conceptelor FSC, dar si taxele de procesare ulterioare pentru revizuirea noilor concepte de finantare, adaugate de banci, pot cauza probleme. „Bancile inca sunt ezitante cand vine vorba de proiecte de finantare a suplly-chain-urilor de la un cap la altul, mai ales in cazul in care riscurile sunt dificil de evaluat si nu exista nici experienta in proiectele globale.“
Ca urmare, departamentul de supply chain sau de achizitie trebuie sa coordoneze de la un cap la celalalt procesele, sa evalueze costurile totale inter-departamentale ale oricaror activitati FSC, deoarece in unele industrii costurile financiare pentru inventariere pot fi mult mai mari decat potentialele economii derivate din preturile de achizitie.
In plus, nici factorul uman nu trebuie subestimat, in conditiile in care furnizorii sunt adesea neinteresati de activitatile FSC initiate de clientii lor, pentru ca astfel de activitati arata ca propriile conditii de finantare ale furnizorilor sunt mai putin favorabile sau evaluate a fi mai riscante de catre banca.
Cu toate acestea, expertii cred ca standardizarea interfetelor, datelor si proceselor, in urmatorii ani, le va permite conceptelor FSC sa isi atinga potentialul maxim.

Andrea Walbert va conduce panelul “Finantarea Supply chain – de ce atat de multe miliarde nu pot fi folosite mai bine?”, pe 7 octombrie, la Frankfurt, la cea de-a patra editie a “EXCHAiNGE – the Supply Chainers’ Conference”. Workshop-ul va examina concepte FSC reusite si nereusite si va evidentia problemele adiacente.

Articole similare

Ad