Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cresterea medie a salariilor in mediul privat a fost de 3,7% in 2016

Salariile din mediul privat au crescut in medie cu 3,7% in 2016, nivel usor mai scazut decat cresterea planificata initial de companii (3,9%), arata datele editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell Romania realizat de PwC.
Cele mai mari cresteri salariale medii au fost acordate in sectorul de retail (4,3%) si al bunurilor de larg consum (5,8%), in vreme ce cresteri sub media pietei au fost inregistrate in sectorul bancar (2,6%). „Anul acesta, sectoarele direct legate de consum (retail si industria bunurilor de larg consum) au raportat cele mai mari cresteri salariale, influentate fiind atat de cresterea salariului minim pe economie la nivel national, cat si de rezultatele economice pozitive datorate reducerii TVA si cresterii consumului.
 

In schimb, sectoarele mai putin legate de evolutia consumului cu amanuntul, asa cum este cel bancar, au mentinut o politica salariala mai prudenta, similar anilor anteriori”, a explicat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Europa de Sud-Est.
Pentru 2017, companiile dau dovada de prudenta in ceea ce priveste cresterile salariale bugetate, acestea fiind similare cu cele de anul acesta (3,8% cresterea medie pentru intreaga piata), cu o dinamica mai accentuata in sectorul de retail (4,9%) si cel industrial (4,4%) si o crestere anticipata mai temperata in sectorul bancar (3%). „Observam ca sectorul privat ramane prudent in privinta cresterilor salariale, semn ca lectiile din perioada crizei au fost insusite, iar companiile vor sa pastreze ritmul cresterilor salariale in linie cu castigurile de productivitate si avand o viziune pe termen lung, fara a se lasa influentate de elemente conjucturale, care stimuleaza cresterea pe termen scurt ”, a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.
Cele mai mari salarii la nivel entry-level pentru angajatii cu studii superioare sunt oferite de companiile participante din sectorul farmaceutic (3.700 lei brut), in vreme ce bancile remunereaza angajatii entry-level cu mai putin de jumatate din aceasta suma (1.800 lei brut). Salariile entry-level pentru angajatii cu studii medii variaza intre 1.400 si 1.600 de lei in functie de sector. 29% dintre participantii la studiu efectueaza majorari salariale pentru angajatii entry-level dupa terminarea perioadei de proba.
In privinta partii variabile, dependente de performanta, acestea sunt acordate indeosebi la nivel de top si middle management, dar si la angajatii din vanzari, de pilda din cadrul companiilor din FMCG (doua treimi dintre participantii la studiu ofera o plata pentru performanta acestor categorii de personal). Ca nivel, bonusul de performanta variaza de la 9% din salariul anual pentru angajatii blue-collar pana la aproape 40% din salariul anual pentru angajatii din top management. Pentru angajatii din vanzari bonusurile de performanta echivaleaza cu o treime din salariul anual.  
Criteriile pentru acordarea bonusului de performanta tin indeosebi de rezultatele individuale pentru angajatii de vanzari (70% din companii) si pentru personalul operational (63%), insa depind intr-o mai mare masura de rezultatele companiei pentru nivelul top si middle management (peste un sfert dintre participanti tin cont exclusiv de acest indicator atunci cand decid acordarea bonusurilor de performanta).
In privinta beneficiilor non-salariale, studiul PayWell releva ca cele mai frecvente beneficii extra-salariale utilizate de companiile de pe piata din Romania sunt, si anul acesta, cele « de securitate »:tichete de masa (oferite de 74% dintre participanti), si abonamente la clinicile medicale private (55%).
23% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2016 ofera posibilitatea unui program de munca flexibil (in crestere fata de anii anteriori), 13% ofera posibilitatea muncii de acasa, iar 8% au programe mai scurte de lucru in zilele de vineri – tendinte in crestere fata de anii anteriori. „Pe masura ce piata muncii va deveni tot mai dinamica si competitiva, va creste numarul de angajatori care vor oferi astfel de beneficii salariatilor, mai ales ca generatia Y apreciaza foarte mult aceasta flexibilitate in a decide cand si de unde lucreaza. In vederea incurajarii muncii flexibile ar fi necesare insa cateva clarificari ale legislatiei muncii, in asa fel incat angajatorii sa se simta confortabili sa acorde aceste facilitati salariatilor”, considera Nicoleta Dumitru, Manager, Servicii de Consultanta in Resurse Umane.

Articole similare

Ad