Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UniCredit estimeaza un varf al cresterii economice in 2016

Grupul UniCredit a revizuit in urcare prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, de la 4,1% la 4,4%, dar anticipeaza o decelerare a cresterii in 2017 pana la 3,4%.
Cresterea PIB ar putea ajunge in acest an la cel mai ridicat nivel dupa criza financiara, de 4,4%. Cu toate acestea, excluzand agricultura, cresterea a atins un maxim anul trecut (4,2% in 2015 fata de 4,1% in 2016), arata economistii UniCredit intr-un raport trimetrial.
 

Cresterea puternica a consumului privat ar putea genera importuri mai mari decat in toate celelalte tari din Europa Centrala (EC), avand in vedere ca producatorii locali nu reusesc sa valorifice accelerarea vanzarilor cu amanuntul. De asemenea, exporturile vor creste mai lent decat in restul EC din cauza absentei proiectelor mari de investitii in ultimii ani. Un semn incurajator este faptul ca investitiile fixe cresc mai rapid decat in EC din trei motive: 1) Romania a continuat sa atraga fonduri UE din exercitiul bugetar 2007-2013 chiar si in anul 2016, acestea ajungand la 2,9 miliarde de euro in primele opt luni ale anului; 2) guvernul actual cheltuieste mai mult decat anul trecut pe investitiile publice si, in special, pe cofinantarea de fonduri UE; si 3) constructiile rezidentiale inregistreaza o revenire.
„Anticipam o decelerare a cresterii economice pana la 3,4% anul viitor, iar primele semne de incetinire ar putea fi vizibile incepand de anul acesta. In primul rand, contributia agriculturii la PIB va fi mai redusa (sau va lipsi) in anul 2017 dupa recolta foarte buna din 2016. In al doilea rand, creditarea noua in lei a atins un punct de varf in acest an si urmeaza sa incetineasca in 2017. In 2016, guvernul a alocat 2,7 miliarde de lei (0,4% din PIB) in garantii pentru programul Prima Casa (principalul element de sustinere al creditelor ipotecare). Incepand de anul viitor, autoritatile ar putea reduce valoarea garantiilor si introduce un criteriu de eligibilitate bazat pe venit pentru a orienta programul catre persoanele care au nevoie de asistenta din partea guvernului. In al treilea rand, cresterea salariului real poate incetini anul viitor, pe fondul cresterilor mai mici de venituri si al inflatiei mai mari. In aceste conditii, temerile legate de o supraincalzire a economiei indusa de expansiunea creditarii sunt exagerate“, mai arata sursa citata.

Articole similare

Ad