Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PwC clasifica primele 30 de companii de software de pe pietele emergente

PwC, in colaborare cu International Data Corp., a clasificat primele 30 de companii de software provenind din pietele emergente si a identificat cateva caracteristici interesante.
Acestea au unele caracteristici comune, cum ar fi experienta si intelegerea pietelor locale si avantaje comune (structuri de costuri reduse, cultura antreprenoriala, demografie), si se confrunta cu aceleasi provocari (cum ar fi distanta, accesul la finantare, nivelul de incredere). Liderii acestor companii au depasit obstacolele si au maximizat avantajele pentru a-si face companiile cunoscute fie drept competitorii redutabili, fie ca parteneri de valoare.

 

Din cele 30 de companii incluse in clasamentul mondial, 13 isi au sediul in China si aproape o treime in Europa de Est si Rusia, in timp ce 7 au sediul in Asia/Pacific, in afara Chinei, in principal in India si Coreea.
Distributia geografica ilustreaza unele caracteristici comune interesante. In tarile din Europa de Est se resimte mostenirea sistemului de invatamant din regiune, cu un accent puternic pe matematica si stiinte, care continua pana in zilele noastre, fapt reflectat si de accentul mare pus de aceste tari pe securitatea informatica. Prin urmare, nu este de mirare ca lista este compusa din mai multe companii de securitate IT, inclusiv Bitdefender din Romania. „Expertiza noastra in domeniul IT a fost dezvoltata de-a lungul mai multor decenii. Romania a fost una dintre primele zece tari care a construit si proiectat calculatoare in anii 1950“, a declarat Florin Talpes, CEO Bitdefender. Estimari recente arata ca Romania se afla printre primele 10 tari in ceea ce priveste profesionistii IT certificati pe cap de locuitor si viteza de Internet in banda larga (broadband). „Liderii de piata au demonstrat deja ca au capacitatea de a concura cu produse si servicii inovatoare la nivel global. Dar, companiile locale de software trebuie sa depaseasca obstacolele in ceea ce priveste asigurarea accesului la finantare intr-o piata financiara si de capital care nu este foarte sofisticata. De asemenea, trebuie sa investeasca in echipe de management capabile sa aduca afacerea pe scena mondiala si sa o conecteze la retelele potrivite. Start-up-urile, in special, se confrunta cu un deficit critic de capital iar autoritatile romane trebuie sa elaboreze metode de a crea un ecosistem antreprenorial care sa poata stimula inovatia si sa genereze oportunitati de afaceri ", crede Florin Deaconescu, Liderul Grupului de Servicii pentru Tehnologie, Media si Telecomunicatii (TMT), PwC Romania.
Furnizorii de software de pe pietele emergente au mai multe avantaje. In timp ce in trecut piata locala a produselor de software pentru consumatorii individuali era ca si inexistenta, iar piata de produse de software pentru clientii corporate limitata, in prezent acest scenariu nu mai este valabil. Dispozitivele mobile conecteaza consumatorii din orice piata emergenta, din Kenya pana in Coreea. Acest lucru deschide oportunitati uriase, atat pentru aplicatiile dedicate consumatorilor cat si pentru cele centrate pe client, care permit consumatorilor sa acceseze informatii back-end.
Forta acestor piete este conferita si de numeroasa generatie Millenials din tarile emergente (in special in India si in tarile din America de Sud). Reprezentantii acestei generatii se simt mai confortabil cu dispozitivele mobile, multi dintre ei probabil neavand niciodata un computer, de aceea aceasta generatie ofera oportunitati importante de piata.
Mai exista si alte avantaje, dintre care cel mai mare este structura costurilor – un avantaj evident pentru companiile de pe pietele in curs de dezvoltare. Costul pentru dezvoltarea de software pe pietele emergente este unul relativ mic, ceea ce permite companiilor sa fie mai competitive pe piata mondiala.
Aceste companii se confrunta cu „exodul creierelor”, care face referire la tendinta persoanelor cu capacitate de munca si cu un nivel ridicat de educatie sa caute locuri de munca in tarile dezvoltate. „Unele guverne, printre care si cel al Romaniei din pacate, nu au mai investit in invatamantul superior asa cum o faceau inainte, in special in domeniile stiintifice", avertizeaza Florin Deaconescu, adaugand ca tiparele de migratie arata faptul ca unii oameni talentati sunt inca in cautarea unor oportunitati mai bune in alta parte.
Aceste provocari explica partial de ce cifra de afaceri a primelor 30 de companii de software de pe pietele emergente reprezinta doar 1,4% din veniturile globale ale industriei de software. 

Articole similare

Ad