Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pro Agro semnaleaza posibile probleme in interpretarea Legii supermaketurilor

Federatia Nationala Pro Agro se declara ingrijorata de sincopele mari de comunicare atat la nivel intern, cat mai ales in raport cu forul european in ceea ce priveste noua Lege 150/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Chiar daca este un pas foarte mic, modificarea legislatiei mai sus indicata este de natura sa aplice in mod corespunzator, sa echilibreze raportul intre producatorii romani de alimente si marile magazine, grav afectate, arata federatia intr-un comunicat.
 

„Cu toate acestea, intr-un mod netransparent si profund incorect, au existat presiuni si s-a facut lobby pentru modificarea acestei legi, observand din ultimele declaratii publice ale domnului ministru Achim Irimescu ca aceste practici dau roade. Facem trimitere si la modul in care sunt tratate drepturile producatorilor in alte state ale UE. Cum bine stim, statul francez a demarat o actiune in justitie impotriva unei retele comerciale pentru nerespectarea drepturilor producatorilor autohtoni, ori in Romania retelele comerciale impun si obtin de la producatorii romani toate taxele si serviciile interzise de Legea 321/2009 mascandu-le acum in remize si risturne“, arata Pro Agro. Producatorii afirma ca ar fi fost corect ca M.A.D.R. sa puna la dispozitia C.E. si proiectul legislativ care reglementeaza lantul scurt de aprovizionare astfel incat „sa se demonstreze ca legislatia care reglementeaza relatiile comerciale intre producatori si retele nu urmareste sub nici o forma instituirea unor bariere in calea liberului acces la piata, ci incearca sa reglementeze reducerea numarului de operatori in lantul alimentar astfel incat consumatorii sa aibe acces la produse proaspete si profitul sa fie impartit cat mai echitabil pe filiera de produs. MADR nu a elaborat normele de aplicare, avand pana acum o intarziere de 5 luni. Suntem convinsi ca multe din neclaritati puteau fi clarificate in acest mod“.
Sintagma lant scurt de aprovizionare  este prevazuta in noua Politica Agricola Comuna, iar Parlamentul European si Comisia Europeana tocmai aceste aspecte enuntate anterior le-au urmarit si avizat, chiar si in PNDR 2014-2020. Definitia lantului scurt de aprovizionare nu este Romaniei, mai arata federatia, care a trimis o scrisoare deschisa catre ministrul Irimescu si catre premierul Dacian Ciolos, referitoare la posibilitatea deschiderii procedurii de infringment impotriva Romaniei.

Articole similare

Ad