Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF vine cu precizari referitoare la piata asigurarilor RCA

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a unor informatii distorsionate, cu privire la piata asigurarilor obligatorii auto, transmise printr-un comunicat de presa de catre o asociatie a unor service-uri independente (ASSAI), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) doreste sa faca urmatoarele precizari:
Rata daunei, aferenta segmentului RCA, calculata pe baza raportarilor depuse de catre societatile de asigurari, a fost in 2015 de 91,16%, respectiv de 73,25% in 2016. Raportul Milliman invocat nu reflecta prime incasate de catre asiguratori, intrucat analiza se bazeaza pe primele tarifare notificate pana la data intocmirii raportului si nu pe cele comerciale reflectate in contractele de asigurare.
 

Intre aceste doua seturi de date exista diferente semnificative determinate de reducerile practicate de asiguratori. Acest aspect este dovedit si de faptul ca totalul primelor mentionate in raport, pentru intervalul 2013-2015, este de circa 12,9 miliarde lei, dar in acea perioada s-au incasat efectiv 7,06 miliarde lei, se arata in comunicatul ASF.
Obiectivul Raportului Milliman a fost determinarea unor repere de referinta la nivelul pietei privind dauna medie si frecventa medie a daunei pentru prima data in istoria pietei de asigurari din Romania si corelarea acestora cu prima tarifara, pe date comparabile pentru cele noua societati, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor notificate in raport cu daunalitatea. Astfel, s-a construit o baza de date agregata cu detalii privind contractele de asigurare si daunele aferente acestora. Aceasta baza de date este acum actualizata periodic si a fost utilizata la calcularea tarifelor maximale. Primele efective pentru politele anuale RCA practicate in decembrie 2016 s-au situat cu mult sub tarifele maximale. Spre exemplu, pentru persoane juridice, tariful de prima pentru un autovehicul transport marfa de peste 16 t era de 5.732 lei, mai putin cu 24% fata de tariful maximal.
De altfel, analiza privind piata asigurarilor RCA pentru 2016 indica un trend de scadere a tarifelor pe final de an, evidentiat inca inainte de plafonarea preturilor politelor obligatorii auto.
Formula de calcul a primei RCA propusa de ASSAI nu respecta in totalitate regulile dupa care se calculeaza prima tarifara, desi aceasta contine elementele de baza in calculul primelor comerciale, care au fost de altfel prezentate inca de anul trecut si afisate pe site-ul ASF. Formula de calcul a fost utilizata in determinarea tarifelor maximale, se mai precizeaza in comunicatul ASF.

Articole similare

Ad