Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Precizari MAE referitoare la soferii romani amendati si retinuti in Belgia: 50 de firme au fost amendate pentru incalcari ale R. 561, iar 9 au fost suspectate de fraudare a tahografului

Politia belgiana a efectuat un filtru organizat, saptamana trecuta, in zona Zeebrugge, unde erau parcate in spatiul de langa o benzinarie aproximativ 180 de camioane, avand ca soferi in majoritate cetateni romani. Politistii belgieni au controlat cardurile tahograf si au aplicat amenzi celor care erau parcati pentru nerespectarea timpului de repaos si pentru faptul ca au dormit in camion pe timpul efectuarii pauzei de 45 de ore.
In urma sesizarii primite din partea unuia dintre transportatorii amendati (cu 1.030 de euro), Ambasada Romaniei a contactat autoritatile belgiene (politia federala) pentru lamuriri.
 

Pe cale oficiala s-a raspuns ca actiunea de control a fost coordonata de catre Tribunalul de Munca Gent, la care au participat reprezentanti ai politiei federale, ai politiei locale si judecatori.
In urma controalelor la 120 de camioane (dintre care 100 inmatriculate in Romania) s-au constatat incalcari ale legislatiei in ceea ce priveste timpii de conducere si odihna, diagramele tahograf si alte delicte cu privire la transportul de marfa. Au fost aplicate 50 de amenzi pentru incalcarea regulamentului 561 si altele pentru fraudarea tahografului digital.
Politia a decis ca noua camioane sa fie transportate la un centru specializat pentru efectuarea de controale suplimentare, pentru a se verifica daca s-au instalat sisteme care sa afecteze functionalitatea tahografelor. Din cele noua camioane, trei erau suspectate ca aveau instalate emulatoare de AdBlue.
Trei cetateni romani au fost retinuti, dar eliberati ulterior, pentru deranjarea linistii publice – in momentul interventiei politiei au inceput sa claxoneze si unii au devenit recalcitranti.
In conformitate cu legislatia belgiana, cetatenii straini controlati de catre politie si neinregistrati cu rezidenta locala in Belgia care primesc o amenda sunt obligati sa o plateasca pe loc, iar vehiculul ramane imobilizat pana la confirmarea platii amenzii. Daca se considera ca amenda a fost aplicata abuziv, poate fi atacata ulterior in instanta, asta bineinteles daca soferul este instruit sa bifeze casuta in care se mentioneaza ca vrea sa conteste amenda, neconsiderand-o corecta. Din informatiile primite de ambasada Romaniei in Belgia, toate amenzile au fost achitate.

Articole similare

Ad