Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ACEA cere atentie si echilibru in negocierile UE cu Japonia

Inainte de un posibil summit bilateral UE-Japonia, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, pentru incheierea negocierilor privind un acord de liber schimb, Asociatia Europeana a Producatorilor de Automobile (ACEA) invita negociatorii sa asigure un rezultat echilibrat pentru sectorul european al automobilelor. "Japonia ar trebui sa rezolve masurile netarifare cu care se confrunta exporturile de vehicule din UE, compensand astfel macar partial impactul negativ al cresterii importurilor japoneze asupra competitivitatii industriei auto din UE, cauzata de eliminarea tarifelor UE", a declarat secretarul general al ACEA, Erik Jonnaert.
 

Astazi, taxele UE de import pentru autoturisme se ridica la 10%, in vreme ce pentru vehiculele comerciale sunt de 10-22%. ACEA solicita ca orice program de eliminare a acestor tarife sa reflecte statutul automobilelor de produse sensibile, iar perioada sa fie de minimum sapte ani.
In ciuda faptului ca acordul de comert liber cu Coreea de Sud este in vigoare de aproape sase ani, anumite masuri netarifare au ramas nesolutionate, ceea ce a dus la costuri semnificative pentru producatorii din UE.
In ciuda actualelor taxe UE de import, Japonia inregistreaza deja cea mai mare valoare importata pentru autoturismele din UE (in valoare de 9 miliarde de euro), fiind pe locul secund din punct de vedere al volumelor (reprezentand peste 20% din totalul importurilor).

Articole similare

Ad