Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Inteligenta artificiala = 15,7 trilioane de dolari castig

PIB-ul la nivel global va înregistra o crestere de 14% pana în 2030 datorita tehnologiilor de inteligenta artificiala (IA), echivalentul a 15,7 trilioane de dolari. Potrivit unui nou studiu PwC, aceasta reprezinta cea mai mare oportunitate de piata în contextul economic de astazi.
Cresterea productivitatii muncii este de asteptat sa contribuie cu mai mult de jumatate din toate castigurile economice obtinute de pe urma IA în perioada 2016-2030.
 

Cresterea consumului, care deriva din îmbunatatirea produselor prin intermediul tehnologiilor IA, va suplini diferenta. Cele mai mari beneficii economice obtinute de pe urma IA vor fi înregistrate în China (cu o crestere cu 26% a PIB-ului pana în 2030) si America de Nord (cu o crestere de 14,5%), echivalentul a 10,7 trilioane de dolari, reprezentand aproximativ 70% din impactul economic global.
• America de Nord va înregistra la început o crestere mai rapida a productivitatii decat China, determinata de deschiderea fata de tehnologiile IA si de numarul mai mare de locuri de munca în care mana de lucru poate fi înlocuita de tehnologii mai productive.
• China va depasi castigurile la nivelul productivitatii ale SUA în deceniul urmator, dupa ce va recupera avansul pierdut din cauza lipsei tehnologiei si expertizei necesare.
• Europa si economiile dezvoltate din Asia vor beneficia, de asemenea, de castiguri economice semnificative de pe urma IA (o crestere între 9-12% a PIB-ului pana în 2030)
• Tarile în curs de dezvoltare vor înregistra cresteri mai modeste (mai putin de 6% din PIB) datorita ritmului mult mai scazut de adoptare a tehnologiilor IA (inclusiv America Latina si Africa).
Per total, cele mai mari castiguri le vor comertul cu amanuntul, serviciile financiare si asistenta medicala. Pana în 2030, se va înregistra un castig suplimentar de 9 trilioane de dolari la nivelul PIB-ului datorita îmbunatatirii calitatii produselor si schimbarilor la nivelul cererii si comportamentului consumatorilor, pe masura ce castigurile la nivel de consum generate de IA le vor depasi pe cele ale productivitatii.

Articole similare

Ad