Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stocul spatiilor logistice si industriale se indreapta spre 3 milioane mp

Piata locala a spatiilor industriale si logistice a ajuns la un stoc de 2,65 milioane m2 si se indreapta spre pragul de 3 milioane m2, care va fi atins pana la finalul acestui an, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market 2017, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.
Aproape 90% din stocul actual este concentrat in Bucuresti si alte cinci orase – Timisoara, Cluj, Ploiesti, Brasov si Pitesti. Sibiu, Oradea si Arad sunt alte piete care au atras atentia dezvoltatorilor de spatii industriale si logistice, in timp ce regiunea Moldovei a fost evitata de majoritatea investitorilor din cauza infrastructurii mai slab dezvoltate.
 

De altfel, si noile proiecte sunt concentrate in aceleasi orase. Astfel, dintr-un stoc nou de aproximativ 450.000 de metri patrati propus spre livrare in 2017, Bucurestiul va atrage 56%, Timisoara 14%, iar Pitesti 9%.
„Piata logistica si industriala este intr-o etapa de dezvoltare efervescenta, atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei. Anul 2017 a continuat tendinta din 2016, remarcandu-se printr-un nou record atat al livrarilor, cat si al tranzactiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri patrati inchiriati in primul semestru. Suntem increzatori ca si in urmatorii 2 – 3 ani se va mentine aceasta tendinta”, a spus Rodica Tarcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Pe fondul cererii in crestere, rata de neocupare a spatiilor industriale a scazut, la nivel national, spre nivelul de 4%, in timp ce in Bucuresti gradul de neocupare este de 3%, tinand cont ca dezvoltatorii nu mai au spatii mari disponibile spre inchiriere. In prima jumatate a acestui an, cererea a venit in special din sectoarele de retail si comert electronic (35%), respectiv logistica si distributie (33%).
In ultimul an, chiriile solicitate au urcat usor si variaza intre 3,95 si 4,25 euro/m2/luna in Bucuresti, intre 3,5 si 3,8 euro/m2/luna in Cluj si intre 3,4 si 3,7 euro/m2/luna in Timisoara. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acopera impozitul pe proprietate, polita de asigurare, paza, mentenanta tehnica si peisagistica spatiilor exterioare, variaza intre 0,6 si 0,9 euro/m2/luna.

Articole similare

Ad