Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Unul din doi romani si-ar cumpara masina hibrid sau electrica

Unul din doi romani ar opta pentru un mijloc de mobilitate hibrid (3 din 10) sau electric (2 din 10), daca infrastructura ar fi suficient de dezvoltata si costul de achizitie ar fi unul accesibil. Potrivit unui studiu iVox, initiat de CEZ Romania, realizat in perioada 24-30 iulie, 7 din 10 romani din orasele mari ale tarii considera ca motorul electric si bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban. In acelasi timp, 7 din 10 respondenti declara ca orasele mari din Romania nu dispun de suficiente statii de incarcare pentru a mentine autonomia autovehiculelor electrice. 8 din 10 respondenti considera costul de achizitie, iar autonomia limitata si durata mare de incarcare influenteaza unul din trei respectiv. Studiul mai arata ca 50% dintre respondenti cred ca intretinerea unui autovehicul electric este mai putin costisitoare decat intretinerea unui autovehicul cu motor termic.
 

Ca parte a eforturilor de a stimula mobilitatea „verde” si reducerea poluarii, compania CEZ investeste in solutii de E-Mobilitate. Martin Zmelik, CEO-ul Grupului CEZ in Romania si prezentatorul tv Cabral Ibacka au initiat, pe 26 iulie, „Ziua E-Mobilitatii”, continuand traditia de anul trecut, cand cei doi au fost protagonistii unui film despre viitorul E-Mobility in Romania. Ei au facut turul Bucurestiului la bordul unui vehicul Renault Zoe din flota companiei si pe biciclete electrice. Experimentul a demonstrat ca deplasarea fara motorul termic in marile orase este posibila. Filmul acestui „tur urban electric” poate fi vizionat aici.
Grupul CEZ are planuri legate de extinderea retelei de statii de incarcare, iar in toamna anului trecut a depus o cerere de finantare cu 650.000 de lei din partea Autoritatii Fondului de Mediu pentru un proiect privind extinderea retelei de statii din regiunea Olteniei. In Cehia CEZ opereaza deja o retea de 70 de statii de incarcare (din care 26 ultra-rapide) si a obtinut fonduri europene pentru finantarea extinderii retelei, in perioada 2017-2020, cu inca 42 de statii, in cadrul programului „Connecting Europe Facility”.

Studiul sustinut de CEZ Romania a mai aratat ca:
• 87% dintre respondenti considera ca cel mai important beneficiu al mijloacelor de mobilitate electrice este reprezentat de emisiile poluante reduse. Al doilea beneficiu mentionat – sunt mai silentioase (49,5%).
• Cei mai multi realizeaza ca numarul masinilor electrice va creste, datorita interesului din ce in ce mai ridicat pentru modalitati de transport care nu polueaza.
• 5 din 10 romani estimeaza costurile de carburant pentru autoturismul propriu undeva sub 300 lei (plus TVA), iar 4 din 10 cheltuiesc intre 300 si 500 de RON lunar pentru carburant.
• 56% din respondenti circula zilnic cu masina, iar 70% din ei in oras.
• 7 din 10 romani considera ca o alta metoda eficienta de reducere a poluarii in orasele mari din Romania ar fi introducerea autobuzelor electrice, iar 61% cred ca bicicleta, tricicleta sau mopedul contribuie la reducerea poluarii.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.668 de respondenti provenind din orase mari, in perioada 24-30 iulie 2017.

Articole similare

Ad