Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile germane nu sunt optimiste cu privire la tara noastra

Romania ofera inca oportunitati bune de afaceri, dar, pentru continuarea investitiilor straine si crearea de locuri de munca, companiile au nevoie de un mediu economic stabil, de stabilitate juridica, de o infrastructura bine dezvoltata si un sistem educational functional. Aceasta este concluzia unui chestionar de conjunctura, realizat de Camera de Comert si Industrie RomanoGermana, alaturi de alte 15 state din Europa Centrala si de Est (ECE).
 

Situatia economica actuala si situatia propriei firme s-au imbunatatit usor fata de anul trecut, iar Romania se situeaza la aceste capitole usor peste media celorlalte state din regiune, reiese din chestionar. Insa in ce priveste perspectivele pentru economia romaneasca si asteptarile legate de propria afacere, companiile sunt mai putin optimiste. Legat de investitii, mai putine companii germane decat anul trecut declara ca vor face noi investitii (2017: 37%, 2016: 45%), in schimb peste jumatate din cei chestionati sustin ca vor creste numarul de angajati (2017: 54%, 2016: 48%). Mai mult de jumatate din cele 120 de companii cu capital german chestionate apreciaza situatia din bransa lor ca fiind neschimbata fata de anul trecut, iar 14% considera ca aceasta s-a inrautatit.
Conditiile-cadru politico-economice s-au imbunatatit in unele aspecte, altele insa necesita in continuare imbunatatiri urgente. Mai ales in ce priveste combaterea coruptiei, unde Romania a inregistrat progrese in ultimii doi ani, se inregistreaza un regres semnificativ. Companiile germane sunt de asemenea foarte nemultumite de stabilitatea juridica, fiind deosebit de ingrijorate de masurile fiscale preconizate pentru acest an, de administratia publica, dar mai ales de infrastructura. Ca si in celelalte state din ECE o problema o constituie si lipsa personalului calificat.
Domeniul infrastructurii care cuprinde transporturi, comunicatii si energie este apreciat si anul acesta negativ, Romania pastrandu-si ultima pozitie in regiune. 60% din cei chestionati sunt nemultumiti sau foarte nemultumiti. Infrastructura rutiera trebuie urgent extinsa si modernizata, fiind un mare impediment in luarea deciziilor investitionale.
In ce priveste predictibilitatea politicilor economice, a crescut usor numarul companiilor germane nemultumite la acest capitol anul acesta fata de anul trecut (2017: 47%, 2016: 42%), Romania situandu-se pe penultimul loc, inainte de Bosnia-Hertegovina. Este deci absolut necesara o imbunatatire in acest sens, acest lucru reiese si din aprecierea negativa a companiilor la adresa actualului Guvern: 63% din companiile chestionate sunt foarte nemultumite de activitatea actualului Executiv.

Articole similare

Ad