Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sisteme complexe si variate de depozitare

Cu o flota de 2.000 de camioane si nu mai putin de 12 depozite, Ekol Logistics este un nume de referinta pe piata de transport si logistica din Turcia. Volumul operatiunilor derulate este impresionant, iar compania are in vedere extinderea serviciilor de depozitare si in alte state europene, unde deocamdata este prezenta doar ca transportator si expeditor. Primul pas este Romania, unde, prin preluarea Omega Logistics la sfarsitul lui 2011, Ekol opereaza si un depozit de 6.000 m2, dedicat clientilor din FMCG, industria auto, farmaceutica etc.), combinand sistemele automatizate de depozitare cu cele semiautomatizate si manuale, in functie de specificul si dinamica diferitelor tipuri de produse.

 

Chiar daca in Europa este mai degraba cunoscut ca transportator, Ekol Logistics deruleaza in Turcia ample operatiuni logistice pentru numerosi clienti din diferite domenii de activitate. Compania gestioneaza 11 depozite in zona Istanbul, unul in Antalya si alte doua mai mici in Izmir si Bursa, in total fiind detinuti 400.000 m2 de spatii de depozitare. In majoritatea locatiilor sunt deserviti mai multi clienti si fiecare depozit are configuratie diferita, in functie de specificul marfii depozitate si de portofoliul clientului. Tocmai de aceea, atunci cand se contracteaza un client nou se decide in ce depozit merge, in functie de profilul acestuia. In principiu, orice tip de marfa poate fi transferat dintr-un depozit in altul (marfuri generale, FMCG, industria auto), cu exceptia produselor farmaceutice. Ekol nu este activ in doar doua domenii: depozitarea marfurilor periculoase, care necesita conditii speciale, si a alimentelor. Desi opereaza doua depozite cu temperatura controlata, acestea sunt folosite pentru produsele farmaceutice.
Constructia depozitului trebuie adaptata intotdeauna specificului marfii si daca un detaliu care se schimba in activitatea clientului impune modificari, acestea se aduc inclusiv la sistemul de rafturi. Daca sunt operatiuni mai complexe se prefera relocarea marfii dintr-un depozit in altul.
Un alt criteriu avut in vedere in momentul in care un client este deservit de un depozit sau de altul este gradul de automatizare pe care il implica manipularea unui anumit tip de marfa. Pentru ca difera de la un depozit la altul: exista depozite unde gradul de automatizare este foarte mare, altele unde nu exista deloc sau unde se merge pe combinatie, cum este si cazul depozitului de langa Istanbul. La depozitele cu temperatura controlata, zona de incarcare/descarcare este separata de depozitul propriu-zis, pentru a mentine temperatura.
In toate depozitele sunt camere de luat vederi, iar angajatii nu pot intra decat in echipament special. Acest lucru este cu atat mai important in depozitele de textile. Separat, la produse farmaceutice mai sunt si alte reguli stricte de igiena care se impun. De asemenea, intrarea si iesirea din depozit se face pe o singura usa si se controleaza toti angajatii.

Articole similare

Ad