Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Evolutie modesta a tranzactiilor de spatii logistice

Contextul economic international isi spune cuvantul in proiectele de investitii din 2012, astfel ca intreaga Europa Centrala si de Est cunoaste un declin pe acest segment. Nici in tara noastra lucrurile nu se misca prea mult, oferta de spatii de depozitare fiind destul de limitata, in concordanta si cu disponibilitatea operatorilor logistici. Cele mai multe tranzactii se deruleaza tot in zona Capitalei, dar este adevarat ca sunt cateva proiecte interesante si in restul tarii. Tariful mediu de inchiriere este de 4,2 euro/m2/luna si, desi a ramas aproximativ la acelasi nivel in ultimii doi ani, proprietarii au inceput sa ofere intre trei si cinci luni de chirie gratis ("rent-free"), in functie de perioada de timp pe care este incheiat contractul.

Totalul investitiilor efectuate in tarile din Comunitatea Europeana in al doilea trimestru din 2012 s-a ridicat la 25,4 miliarde de euro, in crestere cu 4% fata de primul trimestru al anului. Procentul semnificativ mai mare inregistrat in acest trimestru este un semn vadit al faptului ca investitorii sunt puternic focalizati pe pietele pe care le percep drept sigure si viabile, potrivit lui Megali Marton, director DTZ CEMEA Research. Astfel, aproximativ trei sferturi din activitatea investitionala s-a concentrat in cele trei piete principale, Marea Britanie, Franta si Germania, unde volumele au totalizat 18,7 miliarde de euro. Este vorba de nu mai putin de 60% din activitatea investitionala din Europa.
Intensificarea activitatii investitorilor din afara continentului cu disponibilitati mari de capital a fost principalul stimulent al cresterii. Investitorii inter-regionali au adus un volum net de 5,2 miliarde de euro in trimestrul al doilea al lui 2012. In contextul unui climat economic nefavorabil, generat de datoriile de tara si de capacitatea limitata a bancilor de creditare, care sunt concentrate asupra diminuarii expunerii pe creditele imobiliare acordate, volumul investitiilor imobiliare in Europa ar putea ajunge la aproximativ 100 de miliarde de euro pentru tot anul 2012, potrivit unui raport DTZ Research. Nu in ultimul rand, se observa un potential de crestere din partea investitorilor dispusi sa isi asume un risc mai mare si sa se concentreze asupra unor proprietati secundare.

Au scazut investitiile in Europa Centrala si de Est
Volumul investitiilor in Europa Centrala si de Est a scazut cu 47% in prima jumatate a lui 2012, dupa doi ani de crestere semnificativa (2010-2011). Declinul s-a resimtit cu precadere in cel de-al doilea trimestrul al anului. Practic, de la 834 de milioane de euro in primul trimestru investitiile au scazut la 327 de milioane de euro in cel de-al doilea.
Cu toate acestea, au fost diferente intre pietele din regiune. Spre exemplu, in Cehia investitiile au crescut, atingand in al doilea trimestru valoarea de 159 de milioane euro, dupa ce in primul s-au ridicat la numai 20 de milioane de euro. Pe de alta parte, Polonia, care in ultimii ani a dominat piata din regiune, ……

Articole similare

Ad