Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

GRETI 2018: Romania, pe locul 29 din 100 in functie de gradul de transparenta a pietei imobiliare

Romania se mentine in categoria pietelor imobiliare transparente, fiind plasata pe locul 29 in Global Real Estate Transparency Index 2018 (GRETI 2018) realizat de JLL, care analizeaza 100 de tari din lume.
GRETI este realizat o data la doi ani si cuprinde comparatii intre tari pe baza a 186 de indicatori, din perspectiva disponibilitatii informatiilor, a administratiei, procesului de derulare a unei tranzactii, a drepturilor de proprietate si a cadrului legislativ. 

Romania face parte din categoria pietelor transparente, alaturi de alte tari precum Elvetia, Austria, Danemarca, Italia, Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria.
Piata locala sufera in continuare la capitolul disponibilitatea informatiilor, in timp ce din punct de vedere al procesului de desfasurare a unei tranzactii – inchiriere, vanzare – conditiile din Romania sunt comparabile cu cele din Marea Britanie. La acest capitol Romania a primit un scor superior celui obtinut de Statele Unite ale Americii, Germania sau Suedia. Din categoria pietelor transparente mai fac parte Singapore, Hong Kong, Japonia, Belgia, Spania, Africa de Sud, Norvegia, Portugalia, Taiwan, Malaezia, Coreea de Sud si Luxemburg.
„In Europa, tarile din Centru si Est au inregistrat cele mai puternice progrese, astfel ca acestea se apropie treptat de pietele occidentale. Serbia si Slovacia se plaseaza in top 10 al pietelor cu cele mai semnificative progrese, in timp ce Slovenia, Republica Ceha si Romania inregistreaza de asemenea evolutii bune. Disponibilitatea datelor pe piata s-a imbunatatit pe fondul unor niveluri ridicate ale activitatii de tranzactionare transfrontaliere, la fel si cadrul de reglementare“, se arata in raport.
In categoria celor mai transparente piete imobiliare din lume sunt incluse 11 tari, grupate sub denumirea de „high“, respectiv Marea Britanie, Australia, Statele Unite ale Americii, Franta, Canada, Olanda, Noua Zeelanda, Germania, Irlanda, Suedia si Finlanda.

Articole similare

Ad