Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AOAR: inghetarea salariilor va avea efecte negative

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca inghetarea salariilor din sectorul bugetar 2019 ar urma sa aiba efecte negative in economie.
AOAR apreciaza ca, dincolo de concurenta neloiala facuta mediului privat, cresterea salariilor in administratia publica, sanatate si educatie, fara aplicarea unor criterii de performanta, nu a dus la o imbunatatire a acestor servicii pentru firme si cetateni, se arata intr-un comunicat de presa. „Fata de pozitiile publice exprimate de reprezentantii sindicatelor, de analistii economici si de oamenii politici in legatura cu posibila inghetare a salariilor din sectorul bugetar in anul 2019, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania isi pastreaza neschimbata pozitia cu privire la efectele negative inregistrate in economie in urma adoptarii unor masuri administrative discretionare, de natura populista (crestere/inghetare salarii)“, arata sursa citata.
 

AOAR a atras atentia ca masurile de crestere a salariilor inainte de revizuirea temeinica a legislatiei relevante, in multe cazuri contradictorie (modificari frecvente ale unor prevederi sau solicitarea aplicarii unor prevederi in termene scurte, nerealiste), nu-si vor atinge scopul de interes public.
„Consecinta lipsei informatizarii administratiei publice si a celei locale este accentuarea presiunilor vizand cresterea numarului de angajati (peste 15.000 de noi angajati in sistemul public in anul 2017), motivata de gradul mare de incarcare. AOAR atrage atentia asupra incetinirii cresterii economice in anul 2018, de cca. 4,4% in prezent, fata de nivelul de 5,3% mentinut ca premisa chiar la aprobarea primei rectificari bugetare din acest an. In astfel de conditii, anuntarea devansarii cresterii salariului minim pe economie incepand cu 1 noiembrie 2018, fata de 1 ianuarie 2019, reprezinta o masura populista, arbitrara, afectand negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucratoare.“

Articole similare

Ad