Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stocul de investitii straine directe s-a dublat in ultimii 10 ani in zona de vest a tarii, cele mai multe in automotive

Stocul de investitii straine directe in vestul tarii s-a dublat intre 2008 si 2016, ajungand la 5,6 miliarde de euro, cele mai multe in automotive, arata o analiza a PwC Romania.
Compania a analizat cele patru judete din regiunea de vest a tarii, respectiv Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin, si a constatat ca cele mai multe investitii straine directe au fost atrase de judetul Timis (3,5 miliarde de euro) si de judetul Arad (1 miliard de euro). „Am decis organizarea unei conferinte de automotive la Timisoara, pentru ca zona de vest a tarii reuneste mare parte din producatorii de componente si subansamble auto prezenti in Romania. Practic, acest sector este motorul dezvoltarii regiunii si, am putea spune, al intregii tari, avand in vedere ca industria auto are o pondere de 13% in formarea PIB-ului Romaniei si o contributie inca si mai insemnata din exporturi”, a declarat Monica Biota, Partener de audit si coordonatorul biroului PwC Romania din Timisoara.
 

Investitiile straine au atras majorarea sustinuta a PIB-ului regiunii de vest, cu aproape 27% intre 2008 si 2018, precum si niveluri salariale mai ridicate, salariul mediu net in judetul Timis in anul 2017 spre exemplu (2562 de lei) fiind cu 25% peste media nationala (2061 lei). De asemenea, in timp ce populatia Romaniei s-a redus cu aproximativ 5% in ultimii 10 ani, iar resursele de munca cu 9%, populatia judetului Timis a crescut cu 4%, de la 720.000 de persoane la aproximativ 750.000, numarul de angajati crescand in acelasi ritm, in vreme ce numarul somerilor la nivelul intregii regiuni de vest a scazut cu 45% in acelasi interval.
In schimb, judetele Caras-Severin si Hunedoara au niveluri salariale sub media nationala, ceea ce le face atractive din punct de vedere al costurilor salariale pentru investitorii interesati sa-si extinda capacitatea de productie.

Articole similare

Ad