Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE a decis: Comert online fara restrictii

Incepand de luni, 3 decembrie, a intrat in vigoare regulamentul european care obliga magazinele online sa ofere acces nediscriminatoriu clientilor, indiferent de locul unde se afla acestia in Uniunea Europeana.
Noile reguli nu acopera doar blocarea geografica, ci si refuzul cardurilor bancare din alte state membre sau imposibilitatea inregistrarii pe un site din cauza domiciliului clientului.
Din decembrie nu va mai fi posibila redirectionarea automata catre alte versiuni ale site-urilor sau diferentierea termenelor de plata pentru comanda deoarece clientul are o cetatenie diferita, are domiciliul si desfasoara o activitate economica intr-o alta tara decat cea in a carei zona se afla magazinul.
 

Multi cetateni europeni fac cumparaturi online aproape zilnic. Fie ca este vorba de eletrocasnice, mobila sau doar bunuri de larg consum, 57% dintre cetatenii UE au achizitionat ceva online in 2017.
Comertul online nu se operste la granita, in 2017 o treime dintre cumparatorii online au achizitionat de la un retailer aflat in afara granitei, dar s-au lovit de anumite bariere.
Astfel, masura PE care a intrat in vigoare nu mai permite geoblocarea. De exemplu, daca faci cumparaturi din Belgia dar gasesti produsul pe care ti-l doresti pe un site in Franta in momentul in care doresti sa finalizezi achizitia esti redirectionat pe site-ul belgian, unde produsul nu este disponibil. O data cu intrarea in vigoare a masurii, acest fapt nu va mai fi posibil.
Un studiu realizat de Comisia European, care a analizat cateva mii de magazine online din UE,  a relevat ca doar 37% dintre cumparatori au putut sa finalizeze o achizitie din alta tara si asta din cauza geoblocarii.
Parlmentul a dorit sa elimine aceasta discriminare si sa existe o piata unica integrata atit online, cat si offline.

Articole similare

Ad