Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Declaratia A1 poate avea un efect retroactiv

Formularul portabil A1 intra sub incidenta retroactivitatii. Atunci cand un lucrator care este angajat sa lucreze intr-un alt stat membru al UE de catre angajatorul sau este inlocuit cu un angajat care a fost angajat de un alt angajator, acest nou angajat nu va fi supus legislatiei statului membru in care angajatorul isi desfasoara de obicei activitatile.
 

Ca regula generala, un angajat este acoperit de sistemul de securitate sociala din statul membru in care opereaza. Aceasta regula garanteaza ci toti angajatii din aceeasi tara sunt tratati in mod egal.
Un astfel de caz a fost cel al societatii austriace Alpenrind isi desfasoara activitatea in Salzburg intr-un abator.
In anii 2012-2014, Alpenrind a efectuat transarea si ambalarea carnii prin lucratori detasati in Austria de societatea maghiara Martimpex. Inainte si dupa aceasta perioada, lucrarile au fost efectuate de lucratorii unei alte societati maghiare, Martin-Meat.
Pentru cei aproximativ 250 de lucratori detasati de Martimpex de la 1 februarie 2012 pana la 31 ianuarie 2014, institutia maghiara de securitate sociala competenta a eliberat – in parte retroactiv si in plus, pentru unii dintre lucratori institutia austriaca de securitate sociala stabilise deja supunerea lucratorilor in cauza asigurarii obligatorii in Austria – certificate A1 care atestau aplicarea sistemului maghiar de securitate sociala.
Institutia austriaca de securitate sociala (GKK) a emis certificate conform carora lucratorii detasati erau dependenti din punct de vedere economic si personal si platiti pentru munca efectuata in Austria, fiind acoperiti de asigurarea obligatorie austriaca in temeiul articolului 4 din legea generala a asigurarilor sociale din Austria. In ciuda existentei acestor certificate, institutia de securitate sociala maghiara a eliberat certificate A1 pentru toti cei 250 de angajati (unele cu efect retroactiv), care atesta faptula ca li s-a aplicat sistemul maghiar de asigurari soaciale. Curtea Administrativa Federala Austriaca a abrogat documentele de asigurare obligatorie emise de GKK, declarand ca nu pot lega un angajat cu un certificat A1 din alt stat membru in propriul sistem de securitate sociala. Articoul 5 al Regulamentului European 987/2009 prevede ca documentele  si notele justificative eliberate intr-un stat memebru sunt acceptate de institutiile celorlalte state membre, atat timp cat acestea nu au fost declarate nule de catre statul membru in care au fost eliberate.
Cu toate acestea, potrivit hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cazul Alpenrind, in cazul in care un lucrator detasat de angajatorul sau pentru a desfasura o activitate intr-un alt stat membru este inlocuit cu un alt lucrator detasat de un alt angajator, acesta din urma nu poate ramane supus regimului de securitate sociala al statului membru in care angajatorul isi desfasoara in mod obisnuit activitatile, dar va fi subordonat celui al statului membru in care se desfasoara activitatea. Faptul ca angajatorii celor lucratorilor in cauza isi au sediul social in acelasi stat membru sau ca pot avea legaturi personale sau organizationale este irelevant in aceasta speta.

Articole similare

Ad