Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cresterea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor ingrijoreaza mediul privat

Executia bugetara aferenta primelor zece luni din 2018 creeaza ingrijorare in mediul de afaceri, pe fondul cresterii cu circa 25% a cheltuielilor salariale aferente sectorului bugetar. Majorarea agresiva a salariilor in administratia centrala si locala este una din cauzele majore ale cresterii atractivitatii locurilor de munca din acest sector, in defavoarea celui privat, fenomen concretizat in incetinirea semnificativa a cresterii economice. Si toate acestea din cauza lipsei unor reforme consistente de simplificare si clarificare a procedurilor administrative, dar mai ales a lipsei de progres in informatizarea completa a relatiilor intre contribuabili si administratie.
 

De asemenea, lipsa investitiilor publice, in afara cheltuielilor destinate modernizarii armatei romane, determina si o franare a investitiilor private, alimentand tendinta accentuata de apelare la importuri, in defavoarea productiei interne.
In acest context, AOAR considera ca bugetul de stat pentru 2019 trebuie sa se bazeze pe o inghetare a salariilor in sectorul bugetar, cel putin pentru primele sase luni, eventualele cresteri salariale putand fi operate in concordanta cu evolutiile economice reale, odata cu efectuarea rectificarilor bugetare.
In conditiile in care predictibilitatea fiscala reprezinta principala preocupare a mediului de afaceri, AOAR sustine, de asemenea, necesitatea confirmarii explicite de catre reprezentantii Guvernului Romaniei a angajamentului conform caruia bugetul de stat pentru 2019 se bazeaza pe prevederile actuale ale Codului Fiscal, fiind exclusa modificarea pe termen scurt a acestuia sau introducerea de noi taxe si impozite.
AOAR solicita ca prezentarea bugetului de stat sa fie insotita de un raport care sa evalueze efectele aplicarii in 2018 a masurii "split TVA". De asemenea, solicita sa fie pusa in discutie lista primelor 10-20 obiective de interes national, inclusiv cele care se pot realiza prin utilizarea fondurilor europene, specificandu-se sumele prevazute si indicatorii fizici ce trebuie realizati trimestrial. AOAR considera inacceptabila continuarea alocarii an de an a unor mari sume de bani catre Ministerul Transporturilor si realocarea acestora altor sectoare, cu ocazia rectificarilor bugetare, pentru ca „nu au putut fi cheltuiti”.
AOAR exprima serioase rezerve fata de perspectiva discutarii si aprobarii in Parlament a bugetului de stat in ultima decada a lui decembrie, procedura care reduce la zero dezbaterea publica a acestui document de maxima importanta pentru mediul de afaceri.

Articole similare

Ad