Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PwC: China si Europa au investit mai mult in cercetare si dezvoltare in ultimul an

Cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare ale companiilor au crescut cu 11% in 2018 la nivel global, ajungand la un total de 782 de miliarde de dolari, conform unei analize anuale efectuate de PwC Strategy& pe cele mai mari 1.000 de companii din lume.
La nivel global, toate regiunile au inregistrat o crestere a investitiilor in cercetare si dezvoltare in ultimul an, majorari semnificative inregistrandu-se in China (+34%) si Europa (+14%), in vreme ce in America de Nord (+7,8%) si Japonia (+9,3%) ratele de crestere au fost mai lente. Per total, intensitatea investitiilor in cercetare si dezvoltare – raportul dintre cheltuielile acestea si vanzarile totale ale companiilor – ramane la un nivel record de 4,5%.

„In ultimii ani, companiile au fost nevoite sa investeasca tot mai mult in R&D pentru a ramane competitive. In ciuda unui nivel record al investitiilor, studiul arata ca performanta in inovatie nu se obtine doar prin cresterea cheltuielilor, ci este rezultatul unei atentii minutioase acordate strategiei, culturii organizationale si implicarii top managementului in acest proces. Mai mult, este importanta intelegerea profilului consumatorilor, dar si a disciplinei in executia strategiei pe parcursul ciclului de inovare“, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania, adaugand: „pe plan local, exemple de succes precum UiPath, Bitdefender sau Gecad ne dau increderea ca sectorul tehnologiei informatiei din Romania poate da jucatori relevanti la nivel global. Mai mult, in ariile lor de competenta, acestia pot crea tehnologii care sa conduca urmatorul val al dezvoltarii pe o piata extrem de competitiva.“
La nivel regional, clasamentul reflecta cresterea exploziva a companiilor chineze (de la 3%, in 2007, la 17% in 2017. Europa de asemenea a inregistrat o crestere semnificativa, de la 18% in 2007, la 30% in 2017. In schimb, numarul inovatorilor de top din America de Nord si Japonia a scazut cu 45% si respectiv 8% in acelasi interval.
Raportul evidentiaza ca Amazon si-a mentinut prima pozitie ca cel mai mare investitor in R&D din acest clasament, pentru al doilea an la rand, iar Sanofi si Siemens au revenit in top 20. Apple revine pe pozitia de cea mai inovativa companie din lume, dupa ce anul trecut titlul a fost detinut de Alphabet, in vreme ce Netflix intra in top 10 cele mai inovative companii pentru prima data. Industria bunurilor de larg consum a depasit sectorul producatorilor de software si al serviciilor de internet pentru prima data in ultimii 5 ani, inregistrand cea mai rapida rata de crestere a cheltuielilor de R&D (26% vs. 20,6%). Sectorul aparaturii si serviciilor medicale e pe cale sa devina cel mai mare investitor pana in 2020. Industria electronica, a aparaturii si serviciilor medicale, precum si industria auto, insumeaza peste 60% din cheltuielile de R&D din 2018. 
China si Europa au inregistrat cresteri ale numarului de companii incluse in Top 1000, in vreme ce America de Nord si Japonia au inregistrat scaderi, cu 5% si respectiv 6%.

Articole similare

Ad